Dietetyka i prawo żywnościowe 0600-S1-CTZ-DPZ
Jeszcze nie wprowadzono opisu dla tego przedmiotu...
W cyklu 2021/22Z:
W ramach przedmiotu poruszane będą następujące zagadnienia: pojęcie dietetyki, podstawowe zagadnienia związane z funkcjonowaniem organizmu człowieka, oceny stanu odżywienia, sposobu żywienia, zapotrzebowania na makro-i mikroskładniki, normy żywienia, przypomnienie podstawowych informacji o składnikach odżywczych i ich fizjologicznym znaczeniu, zasady prawidłowego żywienia, rodzaje diet, postępowanie dietetyczne w różnych chorobach - głównie nietolerancje i alergie żywnościowe, modne diety redukujące, aspekt zdrowotny wybranych diet. Zaprezentowane zostaną najważniejsze zapisy prawne, zawarte w Ustawie z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. 2006 Nr 171 poz. 1225, z późn. zm., tekst jednolity Dz.U. 2018 poz. 1541, 1669) i w wydanych na jej podstawie rozporządzeniach wykonawczych oraz omówione ich znaczenie praktyczne z punktu widzenia bezpieczeństwa żywności i żywienia. |
Rodzaj przedmiotu
Koordynatorzy przedmiotu
Uwagi
W cyklu 2021/22Z:
Wykład obejmuje 16 godzin dietetyki (dr hab. Aneta Jastrzębska) oraz 4 godziny prawa żywnościowego (dr hab. Leszek Pazderski) |
Więcej informacji
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: