Chemia koloidów 0600-S1-CTZ-CK
Pojęcie stanu koloidalnego; stopień dyspersji, podział koloidów wg stanu skupienia ośrodka dyspersyjnego i fazy rozproszonej; koloidy liofobowe, liofilowe, fazowe, cząsteczkowe, asocjacyjne; emulsje, aerozole, pianki, proszki, suspensje, pasty; zjawiska powierzchniowe: napięcie międzyfazowe, adsorpcja (równanie Gibbsa); budowa cząstki koloidalnej; stabilność koloidów: ładunek elektryczny, solwatacja, oddziaływania elektrostatyczne, van der Waalsa, dyspersyjne; metody otrzymywania: metody dyspersyjne, kondensacyjne; oczyszczanie koloidów: dializa, elektrodializa, diafiltracja; właściwości optyczne: zjawisko Tyndalla, nefelometria, ultramikroskop; reologiczne: lepkość, ciecze newtonowskie, nienewtonowskie; zjawiska elektrokinetyczne: elektroforeza, elektroosmoza, potencjał przepływu; rozpadanie się układów koloidalnych: koagulacja, koalescencja, flokulacja, sedymentacja; koloidy w przemyśle spożywczym: hydrokoloidy (polisacharydy, proteiny), emulsje spożywcze (mleko i in.).
Laboratorium:
Koagulacja zoli pod wpływem elektrolitów; turbidymetryczne wyznaczanie wartości koagulacyjnej; oczyszczanie zoli metodą elektrodializy; wyznaczanie krytycznego stężenia micelarnego z pomiarów konduktancji; oznaczanie stężenia zolu metodą nefelometryczną; wpływ pH na pęcznienie żeli; stabilność piany; sedymentacja suspensji.
W cyklu 2021/22L:
jak w "Podstawowe informacje o przedmiocie (niezależne od cyklu)" |
W cyklu 2022/23L:
jak w "Podstawowe informacje o przedmiocie (niezależne od cyklu)" |
Całkowity nakład pracy studenta
Efekty uczenia się - wiedza
Efekty uczenia się - umiejętności
Efekty uczenia się - kompetencje społeczne
Metody dydaktyczne
Metody dydaktyczne podające
Metody dydaktyczne poszukujące
- doświadczeń
- punktowana
- obserwacji
Rodzaj przedmiotu
Wymagania wstępne
Koordynatorzy przedmiotu
Kryteria oceniania
Egzamin pisemny – W1, W2, U1, K1, K2, K3
Wymagania egzaminacyjne:
Pojęcie stanu koloidalnego; podział koloidów wg stanu skupienia ośrodka dyspersyjnego i fazy rozproszonej; koloidy liofobowe, liofilowe, fazowe, cząsteczkowe, asocjacyjne; emulsje, aerozole, pianki, proszki, suspensje, pasty; zjawiska powierzchniowe: napięcie międzyfazowe, adsorpcja (równanie Gibbsa); budowa cząstki koloidalnej; stabilność koloidów: ładunek elektryczny, solwatacja, oddziaływania elektrostatyczne, van der Waalsa, dyspersyjne; metody otrzymywania: metody dyspersyjne, kondensacyjne; oczyszczanie koloidów: dializa, elektrodializa, diafiltracja; właściwości optyczne: zjawisko Tyndalla, nefelometria, ultramikroskop; reologiczne: lepkość, ciecze newtonowskie, nienewtonowskie; zjawiska elektrokinetyczne: elektroforeza, elektroosmoza, potencjał przepływu; rozpadanie się układów koloidalnych: koagulacja, koalescencja, flokulacja, sedymentacja; koloidy w przemyśle spożywczym: hydrokoloidy (polisacharydy, proteiny), emulsje spożywcze (mleko).
Zaliczenie na podstawie wykonanych ćwiczeń laboratoryjnych i opracowań oraz wyników kolokwiów – W1, W2, U1, U2, ocena ciągła studenta w czasie zajęć – K1, K2, K3.
Praktyki zawodowe
Nie dotyczy.
Literatura
literatura w j. polskim
1. TH Dzido, W Gołkiewicz, Zjawiska powierzchniowe i układy dyspersyjne, Rozdz.6 w TW Hermann (red.), Chemia fizyczna. Podręcznik dla studentów farmacji i analityki medycznej, WL PZWL, W-wa, 2007.
2. H. Sonntag, Koloidy, PWN, Warszawa 1982.
3. A. Scheludko, Chemia koloidów, WNT, Warszawa, 1969.
4. S. Minc, L. Stolarczyk, Elementy fizykochemii koloidów, PWN, Warszawa, 1956.
5. A. Basiński, Zarys fizykochemii koloidów, PWN, Warszawa 1957.
6. Hydrokoloidy w produkcji żywności, praca zbiorowa pod red. A. Rutkowskiego, Polska Izba Dodatków do Żywności, Drukarnia Wydawnicza "Trans-Druk", Konin 2001.
7. J. Ceynowa, M. Litowska, R. Nowakowski, J. Ostrowska-Czubenko, Podręcznik do ćwiczeń laboratoryjnych z chemii fizycznej, Wyd. UMK, Toruń, 1999.
literatura w j. angielskim
8. D.H. Everett, Basic principles of colloid science, RSC, London, 1992; dostęp z sieci UMK.
9. T.F. Tadros, Interfacial Phenomena and Colloid Stability, Vol.1 Basic Principles, Vol. 2: Industrial Applications, de Gruyter, 2015.
10. J.C. Berg, An Introduction to Interfaces and Colloids. The Bridge to Nanoscience, World Scientific, 2015.
11. G.M. Kontogeorgis and S. Kiil, Introduction to Applied Colloid and Surface Chemistry, Wiley, 2016.
12. J.W. Goodwin, Colloids and Interfaces with Surfactants and Polymers. An Introduction, Wiley 2004.
13. D.J. Shaw, Introduction to Colloid and Surface Chemistry, Butterworth-Heinemann, 1992.
14. J. Stauff, Kolloidchemie, Springer-Verlag, 1960.
W cyklu 2021/22L:
jak w "Podstawowe informacje o przedmiocie (niezależne od cyklu)" |
W cyklu 2022/23L:
jak w "Podstawowe informacje o przedmiocie (niezależne od cyklu)" |
Uwagi
W cyklu 2021/22L:
Literatura jest uzupełniana o nowe, istotne pozycje, ćwiczenia są uzupełniane. |
W cyklu 2022/23L:
Literatura jest uzupełniana o nowe, istotne pozycje, ćwiczenia są uzupełniane. |
Więcej informacji
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: