Biochemia 0600-S1-CTZ-Bio
Treści programowe wykładu:
Wykład ma za zadanie zapoznanie studentów z podstawową wiedzą dotyczącą budowy, właściwości, funkcji i przemian związków organicznych występujących w komórkach organizmów żywych a mianowicie białek, węglowodanów i tłuszczowców.
Przewidziano 15 godzin wykładu.
Tematyka wykładów: Komórkowa budowa organizmów, porównanie komórki roślinnej i zwierzęcej. Białka - budowa i funkcja. Enzymy - budowa, klasy enzymów, mechanizm katalizy enzymatycznej, kinetyka reakcji enzymatycznych. Kwasy nukleinowe - budowa, rodzaje i biosynteza białka. Węglowodany - budowa, podział i funkcja. Lipidy - podział, budowa, funkcja i degradacja kwasów tłuszczowych. Wprowadzenie do metabolizmu; związki wysokoenergetyczne. Utlenianie biologiczne - glikoliza, cykl Krebsa, łańcuch oddechowy.
Treści programowe laboratorium:
Ćwiczenia laboratoryjne mają na celu zapoznanie studentów z metodami jakościowego i ilościowego oznaczania podstawowych klas związków organicznych występujących w komórce tj. białek, cukrów i lipidów.
Przewidziano 6 ćwiczeń laboratoryjnych: 1. aminokwasy i białka - chromatografia podziałowa aminokwasów, reakcje wytrącania i denaturacji białek, metoda ilościowego oznaczania białka. 2. Lipidy - otrzymywanie mydła, próba Kreisa na jełczenie aldehydowe, reakcja Hubla odróżniająca tłuszcze nasycone i nienasycone, chromatografia cienkowarstwowa (TLC) lipidów. 3. Kinetyka reakcji enzymatycznych - wyznaczanie optimum pH dla reakcji katalizowanej przez kwaśną fosfatazę z ziemniaka. 4. Wpływ jonów magnezowych na aktywność difosfatazy z bielma kukurydzy. 5. Cukrowce - analiza jakościowa. 6. Ilościowe oznaczanie glukozy z kwasem 3,5 dinitrosalicylowym (DNS).
Treści programowe konwersatorium:
Zaplanowano 2 konwersatoria (referaty przygotowane przez studentów), które mają na celu pogłębienie wiedzy zdobytej na wykładach i podczas ćwiczeń laboratoryjnych.
Tematyka konwersatoriów:
Wykorzystanie enzymów w przemyśle spożywczym - m.in. produkcja syropu glukozowo-fruktozowego ze skrobi kukurydzianej (izomeraza glukozowa), produkcja mleka bezlaktozowego (laktazy), Transglutaminaza jako "klej do mięsa", Klarowanie soków, win (pektynazy), produkcja serów podpuszczkowych (rennina).
Całkowity nakład pracy studenta
Efekty uczenia się - wiedza
Efekty uczenia się - umiejętności
Efekty uczenia się - kompetencje społeczne
Metody dydaktyczne
Metody dydaktyczne podające
- wykład informacyjny (konwencjonalny)
Metody dydaktyczne poszukujące
Rodzaj przedmiotu
Wymagania wstępne
Koordynatorzy przedmiotu
Kryteria oceniania
Metody oceniania:
wykład - K_W01, K_W13, K_W23
laboratorium - K_W01, K_04, K_W13, K_W23
Kryteria oceniania:
Wykład: egzamin pisemny w formie testowo-opisowej
Wymagany próg na ocenę dostateczną - 51-60%, dostateczny plus - 61-70%, dobry - 71-80%, dobry plus - 81-90%, bardzo dobry - 91-100%.
W przypadku egzaminu przeprowadzonego w formie zdalnej - egzamin pisemny w formie testu. Wymagany próg na ocenę dostateczną - 60-68%, dostateczny plus - 69-78%, dobry - 79-88%, dobry plus - 89-95%, bardzo dobry 96-100%
Godziny wykładów: 7x2godz plus 1x1godz. (8 spotkań); obecność obowiązkowa na 6 wykładach. W przypadku nieobecności na więcej niż 2 wykładach obowiązuje ich opis w formie sprawozdania dostarczonego po zakończeniu wykładów do osoby prowadzącej wykład.
Ćwiczenia: zaliczenie na ocenę na podstawie wyników pisemnego kolokwium zaliczeniowego, ocen z referatów wygłoszonych na konwersatoriach oraz teoretycznego przygotowania do zajęć (wejściówki).
Wymagany próg na ocenę dostateczną - 51-60%, dostateczny plus - 61-70%, dobry - 71-80%, dobry plus - 81-90%, bardzo dobry - 91-100%.
Praktyki zawodowe
nie dotyczy
Literatura
Literatura podstawowa:
1.J.M.Berg, J.L. Tymoczko, L. Stryer - "Biochemia"
2. P. Karlson - "Zarys Biochemii"
3. L. Kłyszejko -Stefanowicz - "Ćwiczenia z Biochemii"
4. J.Gniot-Szulżycka, A.Leźnicki, M.Komoszyński, S.Kowalczyk, B.Wojczuk -"Materiały do ćwiczeń z biochemii. Kurs podstawowy"
Literatura uzupełniająca:
1. J.Coolman, K-H.Rohm - Biochemia. Ilustrowany przewodnik"
Więcej informacji
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: