Wszystko, co chcielibyście wiedzieć o wodzie, ale baliście się zapytać 0600-OG-WoW
Przedmiot adresowany do studentek(ów) pragnących poszerzyć swoją wiedzę o zagadnienia związane ze zrozumieniem roli wody w otaczając świecie. Autorzy wykładu podejmą się odpowiedzi na m. in. następujące pytania oraz omówią poniższe zagadnienia:
1. Woda we Wszechświecie. Kiedy powstały tworzące ją pierwiastki – wodór i tlen? Skąd wzięła się woda na Ziemi? Dlaczego życie na Ziemi narodziło się w wodzie? Czy życie wymaga wody? Ile jest wody we wszechświecie. Metody jej poszukiwania.
2. Budowa wody. Tlenowce. Woda jako jeden z czterech klasycznych pierwiastków, obok ognia, ziemi i powietrza. Jakie czynniki decydują o unikatowych właściwościach wody? Jeśli nie woda, to co? Woda w chemii. Zastosowanie wody w chemii, rozpuszczalnik, reagent. Rodzaje wody w związkach chemicznych. Ile wody jest w wodzie, a ile w lodzie. Ciężka woda.
3. Właściwości wody. Woda i ponad 70 anomalii. Przemiany fazowe wody. Para wodna. Ciekła woda. Lód.
4. Czy woda ma pecha czy pH? Czym jest ujemny logarytm ze stężenia jonów hydroniowych. Autodysocjacja wody. Dlaczego pH wody jest takie ważne? Rozpuszczalność substancji (gazów, cieczy, ciał stałych) w wodzie.
5. Obieg wody na Ziemi. Śnieg. Chmury. Mgła. Miraż – złudzenie optyczne związane z wodą. Wiązanie wodorowe. Hydrofobowość. Hydrofilowość. Czy po wodzie można chodzić. Biokompatybilność. Wilgotność.
6. Pozyskiwanie słodkiej wody konsumpcyjnej, gospodarka wodna, niedobory wody na świecie. Gospodarka wodna w Polsce. Pozwolenia wodno-prawne. Czy każdy może mieć swoją studnię. Deszczówka. Dlaczego woda słona jest niedobra, a woda destylowana nie ma smaku?
7. Uzdatnianie wody. Oczyszczanie ścieków. Co płynie w kranie. Studnie głębinowe w dużych miastach. Domowe i przemysłowe sposoby uzdatniania wody. Czym są filtry węglowe, a czym są filtry sprzedawane w sklepach i czemu mają służyć? Woda konsumpcyjna. Woda do picia. Woda mineralna. Woda w butelkach. Czym jest i czym różni się od wody z wodociągu? Jaka woda jest najlepsza, może woda destylowana, demineralizowana?
8. Woda w gospodarstwie domowym. Woda do mycia, gotowania, prania, zmywania naczyń. Twardość wody. Zmiękczanie wody. Ile wody zużywają statystyczne gospodarstwa domowe w różnych częściach świata. Jakie jest dzienne, minimalne zapotrzebowanie człowieka na wodę. Ile człowiek może przeżyć bez wody? Pustynnienie Polski.
9. Woda w przemyśle. Produkcja papieru oraz ubrań. Cięcie wodą. Chłodzenie. woda jako rozpuszczalnik. Jakie gałęzie przemysłu są najbardziej wodochłonne. Przetwarzanie i produkcja żywności – czym jest wirtualna woda. Przeliczniki zużycia wody na jednostkowe produkty. Woda w rolnictwie.
10. Woda i baterie. Ogniwa elektrochemiczne, baterie, akumulatory – rola wody w wytwarzaniu energii w wyniku reakcji chemicznych. Wodór jako paliwo. Woda jako idealny ekologicznie produkt uboczny pracy ogniw wodorowych. Czy woda może być paliwem?
11. Woda w religii i kulturze. Chrzest, woda święcona. Ablucje w innych wiarach. Przemiana wody w wino. Woda jako uosobienie czystości, czysty jak łza.
12. Woda w medycynie. Woda jako podstawowy lek. Aquafobia - lęk przed wodą. Pragnienie. Doustna terapia nawadniająca. Dlaczego się pocimy i czym jest pot. Łzy. Dlaczego jest w nas tyle wody?
13. Woda w napojach. W każdej kulturze istnieje napój związany z tożsamością, bardziej lub mniej formalny. Podział na alkoholowe i bez alkoholowe np. herbata, coca-cola, kawa, whiskey, tequila, wino, wódka, piwo, kwas chlebowy, poncz itp.. W każdym z tych napojów jest woda - skład każdego z tych napojów.
14. Woda w rekreacji. Baseny, plaże, parki wodne, sporty wodne, nurkowanie, pływanie, hokej, łyżwiarstwo, narty wodne, narty na śniegu. Akwarystyka.
15. Prawdy i mity dotyczące wody. „Woda - wielka tajemnica” (reż. Anastasija Popowa, 2006). Pamięć wody. Homeopatia Woda strukturyzowana. Woda alkaliczna. Woda Fiji. Martwa woda. Żywa woda. Woda plazmowana.
16. Pojęcia związane z wodą, słownik wody: monotlenek diwodoru, tlenek diwodoru, woda destylowana, woda demineralizowana, woda redestylowana, woda toaletowa, woda utleniona, woda w kolanie i cukier w kostkach, woda królewska, woda wapienna, woda amoniakalna, woda sodowa. Woda w przysłowiach i powiedzeniach.
Wykład zostanie zilustrowany licznymi prezentacjami.
Całkowity nakład pracy studenta
Efekty uczenia się - wiedza
Efekty uczenia się - umiejętności
Efekty uczenia się - kompetencje społeczne
Metody dydaktyczne
Metody dydaktyczne podające
- wykład informacyjny (konwencjonalny)
- wykład problemowy
Wymagania wstępne
Koordynatorzy przedmiotu
Kryteria oceniania
Metody oceniania:
- egzamin pisemny- W1, W2, W3, W4, W5.
Kryteria oceniania:
Zaliczenie na ocenę na podstawie pisemnego testu przeprowadzonego na platformie Modle. Egzamin pisemny testowy składający się z pytań jednokrotnego wyboru spośród co najwyżej 5 ewentualności. Błędne wskazanie odpowiedzi jest równoznaczne z 0 punktów za pytanie. Poprawna odpowiedź – 1 punkt. Co najmniej 20 pytań w teście.
Zaliczenie egzaminu po osiągnięciu co najmniej 50% punktów możliwych do uzyskania np. 10 punktów dla 20 pytań. Ocena bardzo dobra po uzyskaniu więcej niż 80% punktów. Pozostałe oceny proporcjonalnie w zakresie 50-80% punktów.
Praktyki zawodowe
nie dotyczy
Literatura
1. P. Atkins, L. Jones, Chemia ogólna. Cząsteczki, materia, reakcje, PWN, Warszawa, 2004.
2. P. Hewitt, Fizyka wokół nas, PWN, Warszawa, 2015.
3. J. Minczewski, Z. Marczenko, Chemia analityczna, T.2, Chemiczne metody analizy ilościowej, PWN, Warszawa, 2018.
4. A.L. Kowal, M. Świderska-Bróż, Oczyszczanie wody, PWN, Warszawa-Wrocław, 2009.
5. J. Nawrocki, S. Biłozor, Uzdatnianie wody, procesy chemiczne i biologiczne, PWN, Warszawa-Poznań, 2010.
6. http://www1.lsbu.ac.uk/water/
7. M. Overman, Woda, PWN, Warszawa, 1977.
8. Ł. Lamża, Wszechświat: krok po kroku, Wydawnictwo: Copernicus Center Press, 2017.
9. J. Turło, red. Prawie wszystko o wodzie, Top Kurier, Toruń, 1997.
Więcej informacji
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: