Conducted in
terms:
2022/23Z, 2023/24Z, 2024/25Z, 2025/26Z
ISCED code: 0841
ECTS credits:
5
Language:
Polish
Hygiene of slaughter animals and meat 7100-HZRM-4-SJ
This course has not yet been described...
Total student workload
(in Polish) Godziny realizowane z udziałem nauczycieli - 30 godzin wykłady i 60 godzin laboratorium - razem 90 godz. (3,6 ECTS)
- czas poświęcony na pracę indywidualną studenta - 10 godz.
- przygotowanie do zaliczenia: 10 godz.
- praca własna nad opracowaniami:10 godz.
- udział w konsultacjach: 5 godz.
Razem praca własna - 35 godzin. (2,4 ECTS)
Łącznie: 125 godz. (5pkt. ECTS)
Learning outcomes - knowledge
(in Polish) W1 - zna historyczne uwarunkowania badania zwierząt rzeźnych K_W42
W2 - zna warunki odpoczynku i głodówki przed ubojowej. K_W32
W3 - zna zasady oszałamiania i uboju zwierząt rzeźnychK_W42
W4 - wie kiedy jest przeprowadzane badanie poubojowe rutynowe a kiedy rozszerzone ,K_W42
W5 - potrafi dokonać analizy zagrożeń na podstawie „ łańcucha żywnościowego” K_W41
W6 - potrafi korzystać z informacji związanych z dobrostanem zwierząt oraz zdrowiem i produkcyjnością stada,KW_32
W7- zna warunki uznania surowców zwierzęcych za zdatne , nie stwarzające zagrożenia K_W43
W8 - zna właściwe sposoby zagospodarowania i utylizacji produktów ubocznych i odpadowych związanych z ubojem zwierząt K_W38
Learning outcomes - skills
(in Polish) U1- potrafi ocenić dobrostan zwierząt w stadzie i zwierząt transportowanych,K_U28, K_U43
U2- potrafi dokonać analizy informacji związanych z dobrostanem zwierząt oraz zdrowiem i produkcyjnością stada,K_U43
U3- umie wykonać badanie przed i po ubojowe zwierząt rzeźnych K_U40
U4- potrafi ocenić warunki oszałamiania i uboju zwierząt rzeźnych K_U40, K_U47
U5- zna miejsca i sposoby pobierania próbek z tuszy do badań mikrobiologicznych K_U40
U6- potrafi dokonać oceny poubojowej mięsa i podrobów K_U40
U7 - umie udokumentować proces badania przed i poubojowego K_U40
Learning outcomes - social competencies
(in Polish) K1- ma poczucie odpowiedzialności za podejmowane decyzje względem ludzi i zwierząt,K_K01
K2 - przestrzega zasad etyki zawodowej,K_K02
K3- rozumie konieczność aktualizowania wiedzy o zdrowiu zwierząt w kontekście zagrożeniach zdrowia ludzi K_K08
K4 - rozumie i docenia znaczenie prawa i ciągłej aktualizacji jego zapisów K_K04
Teaching methods
(in Polish) Prezentacja informacji wspomagana środkami audiowizualnymi (wykłady) Zajęcia praktyczne w ubojni/rzeźni (zajęcia laboratoryjne) Wykonywanie procedur laboratoryjnych w zakresie badań chemicznych, mikrobiologicznych i parazytologicznych mięsa (zajęcia laboratoryjne)
Observation/demonstration teaching methods
- display
Expository teaching methods
- informative (conventional) lecture
- problem-based lecture
- problem-based lecture
Exploratory teaching methods
- seminar
- laboratory
- laboratory
Online teaching methods
- exchange and discussion methods
- methods referring to authentic or fictitious situations
- methods referring to authentic or fictitious situations
Type of course
compulsory course
Prerequisites
(in Polish) Anatomia zwierząt cz.II, Fizjologia zwierząt cz. II, Etologia, dobrostan i ochrona zwierząt, Biochemia cz. II , Choroby psów i kotów- choroby zakaźnie, Choroby zwierząt gospodarskich - choroby zakaźne, Patofizjologia cz. II, Epidemiologia weterynaryjna,
Przedmiot dla IV roku kierunku weterynaria, realizowany w semestrze VIII
Course coordinators
Term 2022/23Z: | Term 2023/24Z: | Term 2025/26Z: | Term 2024/25Z: |
Additional information
Additional information (registration calendar, class conductors, localization and schedules of classes), might be available in the USOSweb system: