Conducted in
terms:
2022/23L, 2023/24L, 2024/25L, 2025/26L
ISCED code: 0841
ECTS credits:
6
Language:
Polish
Hygiene of animal origin products 7100-HZPZ-4-SJ
This course has not yet been described...
Term 2023/24L:
None |
Term 2024/25L:
None |
Term 2025/26L:
None |
Total student workload
(in Polish) Godziny realizowane z udziałem nauczycieli - 90 godz. (3,6 ECTS)
w tym 30 godz. wykładów i 60 godzin laboratorium.
Czas poświęcony na pracę indywidualną studenta - 60 godz. (2,4 ECTS)
- przygotowanie do zaliczenia: 40 godz.
- praca własna nad opracowaniami 20 godz.
Łącznie: 150 godzin (6 pkt. ECTS)
Learning outcomes - knowledge
(in Polish) W1: zna podstawy prawne nadzoru weterynaryjnego nad bezpieczeństwem żywności pochodzenia zwierzęcego K_W39, K_W44
W2: zna zasady prawa żywnościowego K_W39, K_W44
W3: zna metody sprawowania nadzoru przez Inspekcję Weterynaryjną nad produkcją żywności zwierzęcego pochodzenia K_W39
W4: zna systemy zapewnienia jakości produkcji bezpiecznej żywności zgodne z zasadami: GMP, GHP i HACCP K_W41
W5: zna podstawowe definicje opisujące żywność nie nadającą się do spożycia K_W44
W6: zna sposoby zagospodarowywania i utylizacji produktów ubocznych i odpadów związanych z produkcją żywności zwierzęcego pochodzenia K_W43
W7: zna zasady wydawania orzeczeń i sporządzania opinii na potrzeby sądów, organów administracji państwowej i samorządowej oraz samorządu
zawodowego K_W30
W8: zna zakres i sposoby funkcjonowania instytucji powiązanych z działalnością weterynaryjną oraz społeczną rolę lekarza weterynarii K_W39
W9: zna zasady prowadzenia dokumentacji papierowej i elektronicznej K_W29
W10: zna i rozumie podstawy monitoringu krajowego zagrożeń biologicznych i chemicznych w żywności K_W41
Learning outcomes - skills
(in Polish) Student potrafi:
U1: potrafi korzystać z baz aktów prawnych europejskich i krajowych K_U14
U2: potrafi wykorzystać praktycznie zasady prawa żywnościowego K_U46, K_U47
U3: potrafi zastosować procedury kontroli i audytu w praktyce K_U46, K_U47
U4: potrafi napisać decyzję administracyjną i ją uzasadnić K_U52
U5: potrafi napisać orzeczenie i sporządzić opinię na potrzeby sądów, organów administracji państwowej i samorządowej oraz samorządu zawodowego K_U52
U6: potrafi interpretować wyniki badań skuteczności procesów stosowanych w przemyśle żywnościowym dla zapewnienia bezpieczeństwa żywności K_U45
U7: potrafi pobrać i opisać próbki żywności w ramach monitoringu krajowego K_U46
U8: potrafi oszacować ryzyko wystąpienia zagrożenia na podstawie dostępnych wyników kontroli i badań laboratoryjnych K_U45, K_U46
Learning outcomes - social competencies
(in Polish) K1: wyszukuje, przetwarza, analizuje informacje pochodzące z obiektywnych źródeł dotyczących zagrożeń bezpieczeństwa żywności K_K04
K2: jest zdolny do podejmowania odpowiedzialności za swoje działania dla zapewnienia bezpieczeństwa żywności K_K02
K3: współpracuje z przedstawicielami innych zawodów w zakresie ochrony zdrowia publicznego K_K11
K4: przestrzega zasad etycznych K_K02
Teaching methods
(in Polish) Wykłady online, zajęcia terenowe, zajęcia laboratoryjne, konwersatoria
Observation/demonstration teaching methods
- display
Expository teaching methods
- problem-based lecture
- informative (conventional) lecture
- informative (conventional) lecture
Exploratory teaching methods
- seminar
- laboratory
- laboratory
Online teaching methods
- content-presentation-oriented methods
- methods referring to authentic or fictitious situations
- cooperation-based methods
- methods referring to authentic or fictitious situations
- cooperation-based methods
Type of course
compulsory course
Prerequisites
(in Polish) Mikrobiologia cz. II, Farmakologia weterynaryjna cz. II, Higiena zwierząt rzeźnych i mięsa,
Przedmiot dla IV roku kierunku weterynaria, realizowany w semestrze VIII
Course coordinators
Bibliography
Term 2023/24L:
None |
Term 2024/25L:
None |
Term 2025/26L:
None |
Additional information
Additional information (registration calendar, class conductors, localization and schedules of classes), might be available in the USOSweb system: