Conducted in
terms:
2021/22Z, 2022/23Z, 2023/24Z, 2024/25Z
ISCED code: 0841
ECTS credits:
2
Language:
Polish
Animal nutrition hygiene 7100-HSZZ-3-SJ
This course has not yet been described...
Term 2024/25Z:
None |
Total student workload
(in Polish) Godziny realizowane z udziałem nauczycieli (30 godz.): 1,2 ECTS
- 15 godz. wykłady.
- 15 godz. zajęcia laboratoryjne
Czas poświęcony na pracę indywidualną studenta (20 godz.) 0,8 ECTS
- przygotowanie do zaliczenia: 9 godz.
- praca własna nad opracowaniami: 9 godz.
- udział w konsultacjach: 2 godz.
Łącznie: 50 godz.
Learning outcomes - knowledge
(in Polish) W1 – zna podstawy nadzoru weterynaryjnego w zakresie kontroli pasz K_W39
W2 – zna podstawowe zasady funkcjonowania systemu HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points) – Systemu Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli K_W41
W3 – zna zagrożenia błędów żywienia zwierząt mających wpływ na zdrowie publiczne K_W43
Learning outcomes - skills
(in Polish) U1 – potrafi wykryć zagrożenia w żywieniu zwierząt mające negatywny wpływ na ich zdrowie, zdrowie ludzi i środowisko K_U16
U2- potrafi ocenić zagrożenie przedawkowania dodatków paszowych . K_U17,
U3 – potrafi przeprowadzić analizę ryzyka zagrożeń w wodzie przeznaczonej do pojenia zwierząt i w paszach pod kontem prowadzenia planu krajowego kontroli pasz , K_U46
U 4 – potrafi prawidłowo odnajdywać i interpretować aktualne przepisy prawa K_U50
U 5 – właściwie porozumiewać się z organami administracji państwowej nadzorującej żywienie zwierząt K_U52
Learning outcomes - social competencies
(in Polish) K1 – nabywa umiejętność wykazywania odpowiedzialności za podejmowane decyzje w dziedzinie nadzoru nad żywieniem zwierząt, które mają wpływ na ich zdrowie a także bezpieczeństwo ludzi i środowiska przyrodniczego K_K01
K2 – nabywa umiejętność korzystania z aktualnych aktów prawnych K_K04
K3 – nabywa umiejętność uaktualniania swojej wiedzy oraz wyszukiwania obowiązujących aktów prawnych K_K08
K4 – nabywa umiejętność współpracy z przedstawicielami organów inspekcji weterynaryjnej K_K09
K5 – nabywa umiejętność współpracy z przedstawicielami firm przemysłu paszowego w zakresie ochrony zwierząt oraz zdrowia publicznego K_K11
Teaching methods
(in Polish) prezentacja informacji wspomagana środkami audiowizualnymi (wykłady i zajęcia laboratoryjne)
Observation/demonstration teaching methods
- display
Expository teaching methods
- discussion
- informative (conventional) lecture
- informative (conventional) lecture
Exploratory teaching methods
- classic problem-solving
- practical
- practical
Type of course
compulsory course
Prerequisites
(in Polish) Podstawy żywienia zwierząt i paszoznawstwa. Przedmiot realizowany na V semestrze III roku studiów
Course coordinators
Bibliography
Term 2024/25Z:
None |
Additional information
Additional information (registration calendar, class conductors, localization and schedules of classes), might be available in the USOSweb system: