Conducted in
terms:
2022/23Z, 2023/24Z, 2024/25Z
ISCED code: 1015
ECTS credits:
1
Language:
Polish
Organized by:
Faculty of Earth Sciences and Spatial Management
Culinary tourism 2800-TKTIR-3-S1
This course has not yet been described...
Total student workload
(in Polish) Wykład - 15
Konsultacje - 5
Przygotowanie do wykładów - 10
Przygotowanie do testu - 15
Learning outcomes - knowledge
(in Polish) Student:
- ma wiedzę w zakresie specyfiki turystyki kulturowej w kontekście zróżnicowanych potrzeb turystycznych społeczeństwa;
- rozumie wpływ czynników społecznych, historycznych, etnograficznych na atrakcyjność kulinarną państw/regionów
- zna źródła literaturowe i internetowe niezbędne do tworzenia profilu turysty kulinarnego;
Learning outcomes - skills
(in Polish) Student:
- jest w stanie przeanalizować rolę (aktualną i potencjalną) turystyki kulinarnej w rozwoju wybranego regionu;
- potrafi dokonać charakterystyki dziedzictwa kulinarnego wybranych regionów Polski i krajów europejskich i pozaeuropejskich;
– zna przykłady wykorzystania dziedzictwa kulinarnego regionów Polski i świata do stworzenia oryginalnych produktów turystycznych
Learning outcomes - social competencies
(in Polish) Student:
- rozumie potrzebę i znaczenie kompleksowej ochrony środowiska kulturowego oraz ochrony dziedzictwa pod kątem planowania zagospodarowania turystycznego i promocji zrównoważonego rozwoju społeczno-gospodarczo-przyrodniczego;
Expository teaching methods
- problem-based lecture
- informative (conventional) lecture
- description
- discussion
- narration
- informative (conventional) lecture
- description
- discussion
- narration
Exploratory teaching methods
- field measurement
- case study
- observation
- case study
- observation
Type of course
compulsory course
Prerequisites
(in Polish) brak
Course coordinators
Additional information
Additional information (registration calendar, class conductors, localization and schedules of classes), might be available in the USOSweb system: