Conducted in
terms:
2022/23L, 2023/24L, 2024/25L
ISCED code: 0312
ECTS credits:
2
Language:
Polish
Organized by:
Faculty of Earth Sciences and Spatial Management
Business etiquette 2800-EWBTIR-1-S1
This course has not yet been described...
Total student workload
(in Polish) Przedmiot ma wartość 2 pkt. ECTS (1 pkt - wykład + 1 pkt - ćwiczenia).
2 x min. 25 h = min. 50 h
Godziny realizowane z udziałem nauczyciela:
- uczestnictwo w zajęciach (wykład - 15 h, ćwiczenia 15 h).
Czas poświęcony na indywidualną pracę studenta:
- praca indywidualna (czytanie literatury, przygotowanie i uzupełnianie notatek, zebranie i wybór odpowiednich materiałów do zajęć, powtarzanie materiału - 10 h);
- przygotowanie do egzaminu i zaliczenia (10 h).
Learning outcomes - knowledge
(in Polish) W1: Student ma wiedzę w zakresie kategorii pojęciowych oraz terminologii w zakresie etykiety i savoir-vivre'u oraz ich interdyscyplinarnego charakteru.
W2: Student posiada wiedzę na tematy etykiety i savoir-vivre'u i ich znaczenia dla turystyki i rekreacji.
W3: Student posiada wiedzę dotyczącą zastosowanie zasad etykiety w procesach komunikowania interpersonalnego i społecznego.
Learning outcomes - skills
(in Polish) U1: Student potrafi identyfikować i opisywać problemy w turystyce związane z zastosowaniem zasad etykiety w praktyce.
U2: Student potrafi projektować i realizować działania oraz rozwiązywać problemy z zakresu turystyki, sportu i rekreacji z uwzględnieniem reguł etykiety i savoir-vivre'u.
Learning outcomes - social competencies
(in Polish) K1: Student dąży do rozwoju i jest nastawiony na nieustanne zdobywanie nowej wiedzy, umiejętności i doświadczeń (w tym w relacjach międzynarodowych); widzi potrzebę ciągłego doskonalenia się i podnoszenia kompetencji zawodowych; zna ograniczenia własnej wiedzy i rozumie potrzebę dalszego kształcenia.
K2: Student zna i wykazuje szacunek wobec różnic międzykulturowych i reguł etykiety obowiązujących w różnych częściach świata.
K3: Student myśli twórczo w celu udoskonalenia istniejących bądź stworzenia nowych rozwiązań na podstawie dotychczas poznanych reguł etykiety i dobrych manier.
Teaching methods
(in Polish) 1. Prezentacje multimedialne.
2. Dyskusja.
3. Analiza materiałów źródłowych.
4. Interpretowanie zdjęć / krótkich filmów.
5. Praca w grupach / analiza przypadku.
Prowadząca dopuszcza również możliwość prowadzenia zajęć i zaliczenia przy wykorzystaniu technik zdalnego nauczania (zajęcia na platformie Zoom - link wysyłany przed każdymi zajęciami).
Observation/demonstration teaching methods
- display
Expository teaching methods
- narration
- informative (conventional) lecture
- participatory lecture
- description
- discussion
- informative (conventional) lecture
- participatory lecture
- description
- discussion
Exploratory teaching methods
- practical
- brainstorming
- case study
- brainstorming
- case study
Type of course
compulsory course
Prerequisites
(in Polish) Znajomość podstawowej terminologii oraz norm współżycia społecznego. Bieżąca znajomość wydarzeń ze świata biznesu (w wymiarze krajowym i międzynarodowym).
Course coordinators
Additional information
Additional information (registration calendar, class conductors, localization and schedules of classes), might be available in the USOSweb system: