Conducted in
terms:
2022/23L, 2023/24L, 2024/25L
ISCED code: 1015
ECTS credits:
1
Language:
Polish
Organized by:
Faculty of Earth Sciences and Spatial Management
Agro tourism 2800-ATTIR-3-S1
This course has not yet been described...
Total student workload
(in Polish) Godziny realizowane z udziałem nauczycieli (18 godz.):
- udział w wykładach - 15
- udział w konsultacjach - 3
Czas poświęcony na pracę indywidualną studenta 25 godz.):
- praca własna nad opracowaniem referatu lub prezentacji - 10
- przygotowanie do zaliczenia końcowego i obecność na zaliczeniu - 15
W sumie 50 godz. = 2 ECTS
Learning outcomes - knowledge
(in Polish) W1: Ma wiedzę w zakresie podstawowych elementów analizy turystyki wiejskiej i agroturystyki, wykorzystując warsztat badań geografii rolnictwa i obszarów wiejskich - K_W01
W2: Zna i rozumie podstawowe zjawiska i procesy zachodzące w środowisku geograficznym (przyrodniczym i społeczno-gospodarczym), warunkujące działalność gospodarstw agroturystycznych - K_W02, K_W05, K_W13
W3: Zna kryteria i metody analizy ekonomicznej gospodarstw agroturystycznych; zna mechanizmy wspierające rozwój agroturystyki w Polsce i w innych krajach- K_W04, K_W11
Learning outcomes - skills
(in Polish) U1: Potrafi ocenić warunki zewnętrzne rolnictwa (przyrodnicze i pozaprzyrodnicze) oraz cechy wewnętrzne gospodarstw rolnych z punktu widzenia możliwości rozwoju agroturystyki; umie określić zagrożenia dla środowiska przyrodniczego - K_U06
U2: Na podstawie samodzielnie zgromadzonej literatury fachowej potrafi przygotować w formie multimedialnej i przedstawić podczas wystąpień publicznych charakterystykę gospodarstwa agroturystycznego w języku polskim - K_U03, K_U04, K_U05
U3: Posiada umiejętność prawidłowego interpretowania i wyjaśniania zjawisk zachodzących na rynku usług agroturystycznych - K_U07
Learning outcomes - social competencies
(in Polish) K1: Rozumie potrzebę uczenia się przez całe życie, oraz potrzebę ustawicznego uzupełniania wiedzy o środowisku geograficznym - K_K01
K2: Ma świadomość konieczności zachowania zasad rozwoju zrównoważonego w kreowaniu agroturystyki; traktuje agroturystykę jako ważne źródło poprawy sytuacji ekonomicznej ludności wiejskiej-K_K03
K3: Stosuje zasady bezpieczeństwa w pracy własnej i innych -K_K08
Teaching methods
(in Polish) Wykład informacyjny i problemowy z prezentacjami multimedialnymi.
Observation/demonstration teaching methods
- display
Expository teaching methods
- problem-based lecture
- informative (conventional) lecture
- informative (conventional) lecture
Type of course
compulsory course
Prerequisites
(in Polish) Podstawowa wiedza z zakresu geografii, a w szczególności z geografii rolnictwa i turyzmu
Course coordinators
Term 2024/25L: | Term 2023/24L: | Term 2022/23L: |
Bibliography
Additional information
Additional information (registration calendar, class conductors, localization and schedules of classes), might be available in the USOSweb system: