Conducted in
terms:
2021/22Z, 2022/23Z, 2023/24Z
ISCED code: 0919
ECTS credits:
1
Language:
Polish
Organized by:
Faculty of Biological and Veterinary Sciences
Dietetics in wellness and SPA 2600-SIW-M4-DW-3-S1
- https://moodle.umk.pl/course/view.php?id=4078 (term 2022/23Z)
- https://moodle.umk.pl/course/view.php?id=4078 (term 2023/24Z)
This course has not yet been described...
Total student workload
(in Polish) Godziny realizowane z udziałem nauczycieli (16 godz.):
- udział w wykładach – 15 godz.
- dodatkowa możliwość konsultacji z osobą prowadzącą zajęcia – 1 godz.
Czas poświęcony na pracę indywidualną studenta (13 godz.):
- przygotowanie do zajęć, czytanie literatury – 2 godz.
- przygotowanie i uzupełnienie notatek – 1 godz.
- przygotowanie się do zaliczenia – 10 godz.
Łącznie: 29 godz. (1 ECTS)
Learning outcomes - knowledge
(in Polish) W 1: Ma wiedzę z zakresu zasad skutecznego i efektywnego stymulowania rozwoju fizycznego oraz poprawy jakości zdrowia i wydolności fizycznej poprzez właściwe żywienie – K_W01
W 2: Zna i rozumie zasady racjonalnego odżywiania oraz zasady profilaktyki żywieniowej i ich znaczenie w promocji zdrowia oraz opisuje związek błędów w odżywianiu z ryzykiem rozwoju chorób dietozależnych – K_W09
W 3: Zna i rozumie teoretyczne podstawy działań interwencyjnych w zakresie prawidłowego żywienia osób o zwiększonym wydatku energetycznym oraz osób z zaburzeniami stanu odżywienia (otyłością lub niedożywieniem) – K_W09
W 4: Zna i rozumie miejsce zawodu trenera w promocji racjonalnego żywienia oraz zasad profilaktyki żywieniowej, opisuje metody kształtowania oraz zmian zachowań żywieniowych – K_W10
Learning outcomes - skills
(in Polish) U 1: Potrafi planować, realizować oraz dokumentować działania interwencyjne związane ze zmianą sposobu żywienia oraz nawyków żywieniowych, z uwzględnieniem obowiązujących norm i schematów żywieniowych – K_U10
U 2: Potrafi planować, realizować oraz dokumentować działania interwencyjne związane planowaniem żywienia osób o zwiększonym wydatku energetycznym oraz osób z zaburzeniami stanu odżywienia – K_U10
U 3: Potrafi wykorzystać specjalistyczną terminologię z zakresu nauk o żywności i żywieniu w celu propagowania zasad racjonalnego żywienia oraz zaleceń profilaktyki żywieniowej – K_U05
Learning outcomes - social competencies
(in Polish) K 1: Jest gotów do krytycznego odnoszenia się do zaleceń żywieniowych lub diet niekonwencjonalnych, propagowanych w środkach masowego przekazu i analizowania ich ewentualnych korzyści lub zagrożeń zdrowotnych w oparciu o zdobytą wiedzę – K_K01
K 2: Zna wartość zdobytej wiedzy i potrafi ją wykorzystać do projektowania działań zawodowych związanych z propagowaniem zdrowego stylu życia – K_K02
K 3: Rozumie potrzebę ustawicznego pogłębiania wiedzy, w oparciu o aktualne doniesienia naukowe – K_K03
K 4: Posiada umiejętność współpracy w zespole wielodyscyplinarnym, korzysta z wiedzy i doświadczenia zawodowego dietetyka w celu zapewnienia jak najlepszej interwencji żywieniowej konsumentom salonów wellness i SPA – K_K05
Teaching methods
(in Polish) Wykład:
realizowany z wykorzystaniem metod kształcenia na odległość: informacyjny z prezentacją multimedialną i dyskusją omawianego zagadnienia
Inne: konsultacje z nauczycielem akademickim
Type of course
compulsory course
Prerequisites
(in Polish) Do realizacji opisywanego przedmiotu niezbędne jest posiadanie wiedzy z zakresu: fizjologii oraz edukacji zdrowotnej
Course coordinators
Additional information
Additional information (registration calendar, class conductors, localization and schedules of classes), might be available in the USOSweb system: