(in Polish) I know what I eat - food toxicology and chemistry 2600-OG-EN-IKWE
Przedstawione zostaną podstawy naukowej oceny ksenobiotyków w żywności. Omówione zostaną różne klasy ksenobiotyków w żywności pod względem ich charakterystyki toksykologicznej i znaczenia dla zdrowia ludzkiego. Zaprezentowane zostaną następujące tematy:
1. Wprowadzenie do tematu. Postrzeganie zagrożeń związanych z żywnością przez konsumentów i ekspertów naukowych.
2. Podstawy oceny ryzyka.
3. Metale toksyczne: ołów i rtęć.
4. Metale toksyczne: arsen i kadm.
5. Metylowane analogi resweratrolu.
6. Niebezpieczna pleśń: mykotoksyny.
7. Śmiertelne rośliny i zwierzęta: naturalne toksyny.
8. Zwalczanie szkodników: pestycydy.
9. Najbardziej toksyczne zanieczyszczenia środowiska: dioksyny.
10. Pozostałości antybiotyków w żywności pochodzenia zwierzęcego.
11. Czy hormony w pożywieniu powodują przedwczesne dojrzewanie?
12. Ładniejsze, pachnące, trwalsze: dodatki do żywności.
13. Fałszerstwa żywnści.
14. Związki rakotwórcze w żywności.
15. Prezentacja projektów grupowych
Total student workload
Learning outcomes - knowledge
Learning outcomes - skills
Learning outcomes - social competencies
Teaching methods
Expository teaching methods
Exploratory teaching methods
- project work
- classic problem-solving
- presentation of a paper
- seminar
Online teaching methods
- cooperation-based methods
- content-presentation-oriented methods
Type of course
Prerequisites
Course coordinators
Assessment criteria
Group project on selected xenobiotic
Assessment criteria:
fail- below 60%
satisfactory- 60-70%
satisfactory plus- 71-80%
good – 81-87%
good plus- 88-94%
very good- above 94%
Practical placement
Not applicable
Bibliography
Mishra L.K.: Introductory Food Toxicology. Daya Publishing House, 2018.
Scientific papers and media publications
Notes
Term 2022/23L:
virtual |
Term 2023/24L:
virtual |
Term 2024/25L:
virtual |
Additional information
Additional information (registration calendar, class conductors, localization and schedules of classes), might be available in the USOSweb system: