Conducted in
terms:
2022/23Z, 2023/24Z, 2024/25Z, 2025/26Z
ISCED code: 0511
ECTS credits:
5
Language:
Polish
Organized by:
Faculty of Biological and Veterinary Sciences
Environmental microbiology 2600-MSBIOL-1-S2
This course has not yet been described...
Total student workload
(in Polish) 125 h:
Godziny realizowane z udziałem nauczycieli (57 godz.) :
15h wykład
30h ćwiczenia
12h konsultacje
Czas poświęcony na pracę indywidualną studenta (68 godz.) :
praca indywidulana studenta związana z zaliczeniem pisemnym egzaminu (34h),
przygotowanie do zajęć praktycznych i zaliczenie pisemnym tych zajęć (34h).
Łącznie: 125 godzin
Learning outcomes - knowledge
(in Polish) W1: Student posiada wiedzę o znaczeniu mikroorganizmów w różnych środowiskach – K_W11
W2: Student potrafi ocenić korzyści i zagrożenia wynikające z występowania mikroorganizmów w różnych środowiskach- K_W09
W3: Ma wiedzę o transformacji pokarmu i energii – K_W02; K_W06, K_W09.
W4: Student zna problem niehodowalności drobnoustrojów występujących w różnych środowiskach i znaczenie tego zjawiska dla
człowieka – K_W10.
W5: Wykazuje znajomość nowoczesnych metod jakościowych i ilościowych stosowanych w mikrobiologii środowiskowej - K_W03, K_W12
W6: Student rozróżnia potencjalną i rzeczywistą aktywność drobnoustrojów – K_W02, K_W06; K_W12
W7: Student zna współczesne metody oceny różnorodności mikroorganizmów w środowisku – K_W09, K_W12
W8: Opisuje i wyjaśnia zjawiska zachodzące między drobnoustrojami w środowisku oraz pomiędzy mikro- i makroorganizmami - K_W08
Learning outcomes - skills
(in Polish) UU1: Student potrafi zastosować odpowiednie metody do izolacji i charakterystyki metabolicznej i genetycznej mikroorganizmów - K_U02
U2: Wykorzystuje wiedzę z zakresu mikrobiologii, biochemii, biologii molekularnej w analizie procesów zachodzących w różnych
środowiskach - K_U02
U3: Student ma umiejętność określania biomarkerów mikroorganizmów w środowiskach – K_U03.
U4: Stosuje zaawansowane techniki pomiarowe i analityczne - K_U03
U4: Student potrafi określić zagrożenia skażenia środowiska przy pomocy biosensorów bakteryjnych. Prawidłowo ocenia zagrożenia dla
zdrowia i życia człowieka - K_U06
U5: Posługuje się komputerem w zakresie koniecznym do wyszukiwania informacji, komunikowania się, analizy danych oraz prezentacji
wyników - K_U051: Wykorzystuje wiedzę z zakresu mikrobiologii i biochemii w analizie mikrobiologicznej wody i ścieków K_U02U2: Dokonuje analiz wody i ścieków, interpretuje uzyskane wyniki i na ich podstawie opracowuje i prezentuje poprawne wnioski, K_U07
Learning outcomes - social competencies
(in Polish) K1: Student rozumie potrzebę ustawicznego pogłębiania wiedzy z wykorzystaniem czasopism naukowych i popularnonaukowych,
podnoszenia kwalifikacji zawodowych oraz potrafi inspirować i organizować proces uczenia się innych osób - K_K01, K_K06
K2: Student potrafi zająć stanowisko wobec ważnych społecznych problemów związanych z ochroną zdrowia, środowiska, - K_K02,
K_K04
K3: Jest krytyczny w odniesieniu do wyników swojej pracy - K_K05
K4: Ma świadomość odpowiedzialności za rzetelność przeprowadzanych analiz i ekspertyz - K_K03
K5: Jest odpowiedzialny za sprzęt, urządzenia, materiał biologiczny oraz pracę własną i innych - K_K08, K_K09
Teaching methods
(in Polish) wykład informacyjny z prezentacjami multimedialnymi
Metody dydaktyczne poszukujące:
- ćwiczenia laboratoryjne: wstęp teoretyczny - prezentacja multimedialna, dyskusja. Cześć praktyczna - wykonywanie zadań zgodnie z
instrukcją ćwiczeń w 2-4 osobowych zespołach (zależnie od tematu ćwiczeń), niekiedy pokaz dla całej grupy.
Expository teaching methods
- problem-based lecture
- informative (conventional) lecture
- participatory lecture
- informative (conventional) lecture
- participatory lecture
Type of course
compulsory course
Prerequisites
(in Polish) Znajomość podstaw mikrobiologii, bakteriologii, mykologii, biochemii i genetyki.
Course coordinators
Additional information
Additional information (registration calendar, class conductors, localization and schedules of classes), might be available in the USOSweb system: