Conducted in
terms:
2023/24Z, 2024/25Z
ISCED code: 0232
ECTS credits:
2
Language:
French
Organized by:
Faculty of Humanities
French for hospitality and catering 2513-s1ROM3Z-JFWHR
This course has not yet been described...
Total student workload
(in Polish) Całkowity nakład pracy przewidziany w semestrze (2 ECTS = 60 godzin) obejmuje:
1. godziny kontaktowe (zajęcia z udziałem nauczyciela, konsultacje z nauczycielem akademickim) - 1,1 ECTS= średnio 33 godziny
2. przygotowanie do zajęć oraz kontroli wiedzy, umiejętności i kompetencji, wykonanie poleconych przez nauczyciela zadań i projektu - 0,9 ECTS = średnio 27 godzin
Learning outcomes - knowledge
(in Polish) W 1: po ukończeniu cyklu zajęć student ma zaawansowaną wiedzę z poznawanych zakresów tematycznych języka specjalistycznego hotelarstwa i restauratorstwa (efekt kierunkowy K_W12);
W 2: po ukończeniu cyklu zajęć student ma wiedzę na temat prawnych i etycznych uwarunkowań działalności zawodowej w hotelarstwie i restauratorstwie (efekt kierunkowy K_W14);
W 3: po ukończeniu cyklu zajęć student zna zasady tworzenia i rozwoju różnych form przedsiębiorczości oraz ekonomiczne uwarunkowania działalności zawodowej w hotelarstwie i restauratorstwie (efekt kierunkowy K_W15).
Learning outcomes - skills
(in Polish) U 1: po ukończeniu cyklu zajęć student potrafi wyszukiwać, analizować, oceniać, selekcjonować i użytkować informacje przy użyciu różnych źródeł, sposobów oraz narzędzi /technik informacyjno-komunikacyjnych ( efekt kierunkowy K_U01);
U 2: po ukończeniu cyklu zajęć student potrafi porozumiewać się przy użyciu różnych kanałów i technik komunikacyjnych na tematy z zakresu studiowanego przedmiotu (efekt kierunkowy K_U05) ;
U 3: po ukończeniu cyklu zajęć student potrafi rozpoznać różne rejestry i odmiany francuskiego języka specjalistycznego hotelarstwa i restauratorstwa z obszaru frankofonii w zakresie studiowanych tematów (efekt kierunkowy K_U04);
U 4: po ukończeniu cyklu zajęć student ma umiejętności językowe zgodnie z wymogami poziomu B2 w ramach języka francuskiego (efekt kierunkowy K_U19);
U 5: po ukończeniu cyklu zajęć student potrafi tłumaczyć z języka francuskiego na język polski poznane słownictwo, terminy i sformułowania charakterystyczne dla hotelarstwa i restauratorstwa (efekt kierunkowy K_U21);
U 6: po ukończeniu cyklu zajęć student potrafi tłumaczyć z języka polskiego na język francuski poznane słownictwo, terminy i sformułowania charakterystyczne dla hotelarstwa i restauratorstwa (efekt kierunkowy K_U22).
Learning outcomes - social competencies
(in Polish) K 1: po ukończeniu cyklu zajęć student, dzięki kompetencjom językowym, jest przygotowany do sprawnego poruszania się we francuskojęzycznym obszarze kulturowym (efekt kierunkowy K_K06);
K 2: po ukończeniu cyklu zajęć student w sytuacjach zawodowych potrafi pozyskać informacje służące do rozwiązywania problemów poznawczych i praktycznych (efekt kierunkowy K_K08).
Teaching methods
(in Polish) Wyszczególnione poniżej i omówione ze studentami na pierwszych zajęciach w cyklu
Expository teaching methods
- programmed material
Exploratory teaching methods
- practical
- WebQuest
- laboratory
- observation
- situational
- points system
- project work
- brainstorming
- WebQuest
- laboratory
- observation
- situational
- points system
- project work
- brainstorming
Online teaching methods
- cooperation-based methods
- content-presentation-oriented methods
- integrative methods
- games and simulations
- evaluative methods
- content-presentation-oriented methods
- integrative methods
- games and simulations
- evaluative methods
Type of course
elective course
Course coordinators
Additional information
Additional information (registration calendar, class conductors, localization and schedules of classes), might be available in the USOSweb system: