Conducted in
terms:
2022/23, 2023/24, 2024/25
ECTS credits:
2
Language:
Polish
Organized by:
Department of Nutrition and Dietetics
(for:
Faculty of Health Sciences)
University-Wide/Course Lecture: Basics of Enteral and Parenteral Nutrition 1800-POG-PZDIP
This course has not yet been described...
Total student workload
(in Polish) 1. Godziny obowiązkowe realizowane z udziałem nauczyciela:
- udział w wykładach - 15 h
15 h = 0,6 ECTS
2. Czas poświęcony przez studenta na pracę indywidualną:
- czytanie literatury i materiałów dydaktycznych - 20 h = 0,8 ECTS
3. Czas wymagany do przygotowania się w procesie oceniania – 15 h = 0,6 ECTS
Łączny nakład pracy: 50 h = 2 ECTS
Learning outcomes - knowledge
(in Polish) Zna i rozumie:
W1 – zmiany organiczne, czynnościowe i metaboliczne zachodzące w organizmie pod wpływem choroby i towarzyszących jej zaburzeń odżywiania
W2 – podstawowe zagadnienia z zakresu jakości i bezpieczeństwa żywności, substancji antyodżywczych i zanieczyszczeń żywności
W3 – potrzeby zindywidualizowania i modyfikacji diety w celu dostosowania jej wartości odżywczej do możliwości metabolicznych oraz potrzeb żywieniowych organizmu
Learning outcomes - skills
(in Polish) Potrafi:
U1 - przewidzieć skutki wstrzymania podaży pożywienia w przebiegu choroby i zaplanować odpowiednie postępowanie żywieniowe w celu zapobiegania następstwom głodzenia
U2 - wykorzystać wiedzę teoretyczną poszerzoną o formułowanie własnych wniosków
U3 - pracować w zespole
Learning outcomes - social competencies
(in Polish) Jest gotów do:
K1 - rozpoznania problemów, które są poza zakresem jej/jego kompetencji w zakresie żywienia i wie do kogo zwrócić się o pomoc, z uwzględnieniem umiejętności współpracy w zespole interdyscyplinarnym
K2 - konsultowania się z ekspertami z zakresu żywienia klinicznego, mając na względzie świadomość własnych ograniczeń
Teaching methods
(in Polish) Wykład informacyjny z prezentacją multimedialną i dyskusją omawianego zagadnienia
Prerequisites
(in Polish) Znajomość fizjologii człowieka
Course coordinators
Additional information
Additional information (registration calendar, class conductors, localization and schedules of classes), might be available in the USOSweb system: