Conducted in
term:
2024/25Z
ECTS credits:
unknown
Language:
Polish
Organized by:
Department of Nutrition and Dietetics
(for:
Faculty of Health Sciences)
(in Polish) Nauki społeczne i humanistyczne: Zdrowie publiczne. Higiena i epidemiologia 1800-P1-NSHZE-S1Z
This course has not yet been described...
Term 2024/25Z:
None |
Total student workload
(in Polish) Godziny obowiązkowe realizowane z udziałem nauczyciela:
- udział w wykładach - 60 h (2,4 ECTS)
- udział w seminariach - 20 h (0,8 ECTS)
80 h = 3,2 ECTS
Czas wymagany do przygotowania się i do uczestnictwa
w procesie oceniania:
- konsultacje - 1 h
- przygotowanie do egzaminu - 15 h
- przygotowanie projektu - 4 h
20 h = 0,8 ECTS
Łączny nakład pracy: 100 h = 4 ECTS
Learning outcomes - knowledge
(in Polish) Student zna:
B.W20. zadania zdrowia publicznego;
B.W22. podstawowe pojęcia dotyczące zdrowia i choroby;
B.W23. istotę profilaktyki i zapobiegania chorobom;
B.W25. specyficzne zagrożenia zdrowia w środowisku zamieszkania, nauki i pracy;
C.W16. zasady promocji zdrowia i profilaktyki zdrowotnej;
C.W17. zasady konstruowania programów promocji zdrowia;
C.W18. strategie promocji zdrowia na poziomie lokalnym, krajowym i globalnym;
C.W19. organizację i funkcjonowanie podstawowej opieki zdrowotnej w Rzeczypospolitej Polskiej i innych krajach, z uwzględnieniem zadań pielęgniarek i innych pracowników ochrony zdrowia;
Learning outcomes - skills
(in Polish) Student potrafi:
B.U11. opracowywać programy edukacyjne w zakresie działań zdrowotnych dla różnych grup odbiorców;
B.U13. oceniać globalne trendy zdrowotne w kontekście najnowszych danych epidemiologicznych i demograficznych;
B.U15. posługiwać się międzynarodowymi klasyfikacjami statystycznymi, w tym chorób i problemów zdrowotnych (ICD-10), procedur medycznych (ICD-9) oraz funkcjonowania niepełnosprawności i zdrowia (ICF);
C.U29. identyfikować uwarunkowania zachowań zdrowotnych pacjenta i czynniki ryzyka chorób cywilizacyjnych;
C.U39. monitorować zagrożenia w pracy pielęgniarek oraz czynniki sprzyjające występowaniu chorób zawodowych i wypadków przy pracy;
C.U49. stosować środki ochrony własnej, pacjentów i współpracowników przed zakażeniami;
D.W39. stosować metody i techniki prowadzenia badań naukowych;
D.U31. krytycznie analizować opublikowane wyniki badań;
Learning outcomes - social competencies
(in Polish) Student:
Systematycznie doskonali wiedzę zawodową i umiejętności zmierzające do profesjonalizmu (K7).
Teaching methods
(in Polish) - wykład informacyjny
- wykład problemowy
- dyskusja dydaktyczna
- projekt
Prerequisites
(in Polish) Wymagana jest znajomość podstawowych pojęć z zakresu biologii człowieka, podstaw higieny, pielęgniarstwa.
Course coordinators
Additional information
Additional information (registration calendar, class conductors, localization and schedules of classes), might be available in the USOSweb system: