Conducted in
term:
2025/26L
ECTS credits:
2
Language:
Polish
Organized by:
Department of Nutrition and Dietetics
(for:
Faculty of Health Sciences)
Principles of Nutrition for the Disabled 1800-F1-OWUDWPZ-SJ
This course has not yet been described...
Total student workload
(in Polish) Godziny obowiązkowe realizowane z udziałem nauczyciela:
- udział w wykładach - 5 h
- udział w ćwiczeniach – 15 h
20 h = 0,6 ECTS
2. Czas poświęcony przez studenta na pracę indywidualną:
- czytanie literatury - 10 h = 0,3 ECTS
3. Czas wymagany do przygotowania się w procesie oceniania – 10 h = 0,3 ECTS
Łączny nakład pracy: 40 h = 2 ECTS
Learning outcomes - knowledge
(in Polish) W1: mechanizm działania środków farmakologicznych stosowanych w ramach różnych chorób i układów człowieka, a także ich ewentualny wpływ na zmiany w stanie odżywienia ze względu na konieczność jego uwzględnienia w planowaniu fizjoterapii - A.W11
W2: zewnętrzne czynniki fizyczne i ich wpływ na homeostazę w organizmie człowieka - A.W12
W3: metody ogólnej oceny stanu zdrowia w tym stanu odżywienia oraz sposobu żywienia oraz objawy podstawowych zaburzeń stanu odżywienia i zmian chorobowych - A.W18
W4: mechanizmy zaburzeń metabolizmu składników odżywczych wywołanych chorobą lub urazem - C.W2
Learning outcomes - skills
(in Polish) U1: korzystać ze specjalistycznej literatury naukowej krajowej
i zagranicznej z zakresu prawidłowego żywienia oraz żywienia klinicznego- E.U3
Learning outcomes - social competencies
(in Polish) K1: wykonywania zawodu, będąc świadomym roli, jaką fizjoterapeuta pełni na rzecz społeczeństwa, w tym społeczności lokalnej – K2
K2: prezentowania postawy promującej zdrowy styl życia, propagowania i aktywnego kreowania zdrowego stylu życia
i promocji zdrowia w trakcie działań związanych z wykonywaniem zawodu i określania poziomu sprawności niezbędnego do wykonywania zawodu fizjoterapeuty – K3
K3: korzystania z obiektywnych źródeł informacji – K6
Teaching methods
(in Polish) wykład informacyjny
wykład problemowy
dyskusja dydaktyczna
analiza przypadków
opracowanie jadłospisów
obliczenia komputerowe
Prerequisites
(in Polish) Do realizacji opisywanego przedmiotu niezbędne jest posiadanie wiedzy z zakresu: fizjologii, patofizjologii oraz higieny i epidemiologii
Course coordinators
Additional information
Additional information (registration calendar, class conductors, localization and schedules of classes), might be available in the USOSweb system: