Conducted in
terms:
2024/25, 2025/26
ECTS credits:
unknown
Language:
Polish
Organized by:
Department of Nutrition and Dietetics
(for:
Faculty of Health Sciences)
Basics of Clinical Nutrition: Paediatric Dietetics 1800-D3-Pzcz1-S1
This course has not yet been described...
Term 2024/25:
None |
Total student workload
(in Polish) 1. Godziny obowiązkowe realizowane z udziałem nauczyciela:
- udział w wykładach: 10 godzin
- udział w ćwiczeniach: 20 godzin + 5 godzin (K. Pediatrii, Alergologii i Gastroenterologii)
- zajęcia praktyczne: 5 godzin (K. Pediatrii, Alergologii i Gastroenterologii)
- konsultacje: 2 godziny
- przeprowadzenie zaliczeń teoretycznych: 2 godziny
Nakład pracy związany z zajęciami wymagającymi bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich wynosi 44 godz., co odpowiada 1,8 pkt ECTS.
2. Czas poświęcony przez studenta na pracę indywidualną:
- czytanie literatury -20 h (0,8 ECTS)
20h = 0,8 ECTS
3. Czas wymagany do przygotowania się i do uczestnictwa
w procesie oceniania:
- przygotowanie do egzaminu: 25 h
- przygotowanie do zaliczenia końcowego ćwiczeń: 10 h
- przygotowanie do ćwiczeń: 12 h
- opracowanie sprawozdań z ćwiczeń: 13 h
60 h = 2,4 ECTS
Łączny nakład pracy: 124 h = 5 ECTS
Learning outcomes - knowledge
(in Polish) W1: Wskazuje składniki pokarmowe nie tolerowane w danych jednostkach chorobowych (K_W07).
W2: Opisuje zmiany organiczne, czynnościowe i metaboliczne zachodzące w organizmie pod wpływem choroby i towarzyszących jej zaburzeń odżywiania (K_W08) .
W3: Charakteryzuje zasady zdrowego żywienia i stylu życia dla młodzieży i dorosłych oraz przyczyny i skutki zaburzeń odżywiania. (K_W17)
W4: Objaśnia metody (w tym badania przesiewowe) rozpoznawania osób z nieprawidłowa masą ciała (niedożywionych oraz/lub osób z nadwagą/otyłością) (K_W18).
W5: Opisuje fizjologiczne uwarunkowania dietetyki pediatrycznej oraz zasady żywienia kobiet w okresie ciąży i w okresie karmienia piersią (K_W19 )
W6: Charakteryzuje zasady dietetyki i promocji zdrowia opartej na faktach (K_W33).
Learning outcomes - skills
(in Polish) U1: Udziela porady w zakresie trybu życia, diety i aktywności fizycznej; formułuje opinie dotyczące pacjentów, konsumentów, grup społecznych oraz taktownie i skutecznie sugeruje pacjentowi potrzebę konsultacji medycznej (K_U02).
U2; Udziela porady dietetycznej w ramach zespołu terapeutycznego (K_U04 ).
U3: Współpracuje w zespole wielodyscyplinarnym w celu zapewnienia ciągłości opieki nad pacjentem. Planuje i organizuje pracę własną i w zespole (K_U05).
U4: Rozpoznaje rodzaj niedożywienia i planuje odpowiednie postępowanie żywieniowe (K_U08) .
K_U09 Przewiduje skutki wstrzymania podaży pożywienia w przebiegu choroby i zaplanować odpowiednie postępowanie żywieniowe w celu zapobiegania następstwom głodzenia.
K_U12 Dokonuje odpowiedniego doboru surowców i technik do produkcji potraw stosowanych w dietoterapii, z uwzględnieniem składników nie tolerowanych w danych jednostkach chorobowych.
K_U13 Oblicza indywidualne zapotrzebowanie na energię oraz makro- i mikroskładniki odżywcze.
K_U19 Planuje i wdraża odpowiednie postępowanie żywieniowe w celu zapobiegania chorobom dietozależnym.
Learning outcomes - social competencies
(in Polish) K1: Posiada świadomość własnych ograniczeń i wie kiedy zwrócić się do innych specjalistów (K_K01).
K2: Przestrzega praw pacjenta, w tym prawa do informacji dotyczącej proponowanego postępowania dietetycznego oraz jego możliwych następstw i ograniczeń (K_K04).
Teaching methods
(in Polish) Wykłady: informacyjny z prezentacją multimedialną
Ćwiczenia: zadania praktyczne mające na celu zaplanowanie dietoterapii w wybranych jednostkach chorobowych dzieci i młodzieży
Expository teaching methods
- informative (conventional) lecture
Exploratory teaching methods
- practical
- project work
- project work
Type of course
compulsory course
Prerequisites
(in Polish) Student zna podstawy żywienia człowieka, podstawy dietetyki i podstawy fizjologii
Course coordinators
Notes
Term 2024/25:
None |
Additional information
Additional information (registration calendar, class conductors, localization and schedules of classes), might be available in the USOSweb system: