Conducted in
terms:
2022/23, 2023/24, 2024/25, 2025/26
ECTS credits:
unknown
Language:
Polish
Organized by:
Department of Nutrition and Dietetics
(for:
Faculty of Health Sciences)
Work Placement: 3-Week Work Placement in an Adult Hospital (Ward, General Kitchen, Nutrition Department) 1800-D3-Praszdr-S1d
This course has not yet been described...
Term 2022/23:
None |
Term 2023/24:
None |
Term 2024/25:
None |
Total student workload
(in Polish) 1. Nakład pracy związany z zajęciami wymagającymi bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich wynosi:
- udział w praktyce: 105 godz.
- przeprowadzenie zaliczenia: 0,5 godz.
Nakład pracy związany z zajęciami wymagającymi bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich wynosi 105,5 godz., co odpowiada 4,22 punktom ECTS.
2. Bilans nakładu pracy studenta:
- udział w praktyce: 105 godz.
- przeprowadzenie zaliczenia: 0,5 godz.
- konsultacje 1 godz.
- przygotowanie do zaliczenia + zaliczenie: 1 + 0,5 = 1,5 godz.
Nakład pracy studenta wynosi: 108 godz., co odpowiada 4,32 punktom ECTS
3. Nakład pracy związany z prowadzonymi badaniami naukowymi:
- czytanie wskazanej literatury naukowej: 2 godz.
- przygotowanie do zaliczenia: 1 godz.
- konsultacje z uwzględnieniem opracowań naukowych: 1 godz.
Łączny nakład pracy studenta związany z prowadzonymi badaniami naukowymi wynosi 4 godz., co odpowiada 0,16 punktu ECTS
4. Czas wymagany do przygotowania się do uczestnictwa w procesie oceniania:
- przygotowanie do zajęć praktycznych: 2 godz.
- przygotowanie do zaliczenia: 2 godz. (0,1 punktu ECTS)
5. Bilans nakładu pracy studenta o charakterze praktycznym:
nie dotyczy
6. Czas wymagany do odbycia obowiązkowej praktyki:
105 godz., co odpowiada 4,2 punktom ECTS
Learning outcomes - knowledge
(in Polish) W1: Zna składniki pokarmowe nie tolerowane we wskazanych jednostkach chorobowych (K_W07)
W2: Zna organizacje stanowisk pracy zgodnie z wymogami ergonomii, warunkami sanitarno – higienicznymi produkcji żywności w zakładach żywienia zbiorowego i przemysłu spożywczego oraz współczesne systemy zapewnienia bezpieczeństwa żywności i żywienia (K_W11)
W3: Charakteryzuje zasady zdrowego żywienia i stylu życia dorosłych (K_W17).
W4: Omawia zasady postępowania dietetycznego w danych chorobach w zależności od stopnia ich zaawansowania wśród dorosłych pacjentów (K_W22).
W5: Zna diagnostykę laboratoryjną wspomagającą pracę dietetyka (K_W25).
Learning outcomes - skills
(in Polish) U1: Potrafi pracować w zespole wielodyscyplinarnym w celu zapewnienia ciągłości opieki nad pacjentem (K_U05).
U2: Potrafi przygotować materiały edukacyjne dla pacjenta (K_U06).
U3: Wykorzystuje wyniki badań laboratoryjnych w planowaniu żywienia (K_U10).
U4: Wykazuje rolę dietetyka w monitorowaniu odżywiania się chorych w szpitalu (K_U11).
U5: Potrafi zaplanować i wdrożyć odpowiednie postępowanie żywieniowe w chorobach inwazyjnych i nieinwazyjnych (K_U18).
U6: Planuje i wdraża właściwe postępowanie żywieniowe w celu zapobiegania chorobom dietozależnym (K_U19).
Learning outcomes - social competencies
(in Polish) K1: Posiada świadomość własnych ograniczeń i wie kiedy zwrócić się do innych specjalistów (K_K01).
k2: Przestrzega praw pacjenta, w tym prawa do informacji dotyczącej proponowanego postępowania dietetycznego oraz jego możliwych następstw i ograniczeń (K_K04).
Teaching methods
(in Polish) zajęcia praktyczne
Expository teaching methods
- discussion
Exploratory teaching methods
- laboratory
- observation
- practical
- experimental
- case study
- observation
- practical
- experimental
- case study
Type of course
compulsory course
Prerequisites
(in Polish) Odbyte praktyki na 1 i 2 roku studiów.
Course coordinators
Additional information
Additional information (registration calendar, class conductors, localization and schedules of classes), might be available in the USOSweb system: