Conducted in
terms:
2022/23, 2023/24, 2024/25, 2025/26
ECTS credits:
2
Language:
Polish
Organized by:
Department of Nutrition and Dietetics
(for:
Faculty of Health Sciences)
Health Promotion: Nutrition Education 1800-D3-PEZ-S1d
This course has not yet been described...
Term 2025/26:
None |
Total student workload
(in Polish) 1. Godziny realizowane z udziałem nauczycieli:
- udział w wykładach: 15 godz.
- udział w seminariach: 15 godz.
- konsultacje: 10 godz.
Nakład pracy związany z zajęciami wymagającymi bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich wynosi 40 godz., co odpowiada 1,6 punktowi ECTS.
2. Czas poświęcony na pracę indywidualną studenta:
- zebranie i wybór odpowiednich materiałów do zajęć - 5 godz.
- czytanie literatury - 5 godz.
- pisanie projektu - 5 godz.
Nakład pracy studenta wynosi 15 godzin, co odpowiada 0,6 punktowi ECTS.
3. Czas wymagany do przygotowania się do uczestnictwa w procesie oceniania:
- przygotowanie do zaliczenia - 5 godz.
Nakład pracy studenta wynosi 5 godzin, co odpowiada 0,2 punktu ECTS.
Łączny nakład pracy: 60 godz. = 2,5 ECTS
Learning outcomes - knowledge
(in Polish) W 1:Omawia psychologiczno-pedagogiczne podstawy prowadzenia edukacji żywieniowej. K_W14
W 2: Zna zasady wdrażania zdrowego żywienia i stylu życia dla młodzieży i dorosłych oraz przyczyny i skutki zaburzeń odżywiania. K_W17
W 3: Zna zasady i znaczenie właściwego odżywiania i zdrowego stylu życia w profilaktyce chorób społecznych i dietozależnych. K_W29
Learning outcomes - skills
(in Polish) U 1: Potrafi prowadzić edukację żywieniową dla osób zdrowych i chorych, ich rodzin oraz pracowników ochrony zdrowia. K_U03
U 2: Potrafi przygotować materiały edukacyjne dla pacjenta. K_U06
Learning outcomes - social competencies
(in Polish) K 1: Stawia dobro pacjenta oraz grup społecznych na pierwszym miejscu i okazuje szacunek wobec pacjenta (klienta) i grup społecznych K_K03
Teaching methods
(in Polish) Wykłady: informacyjny z prezentacją multimedialną
Seminarium: opracowanie planów edukacyjnych, dyskusja
Inne: konsultacje
Type of course
compulsory course
Prerequisites
(in Polish) Student rozpoczynający kształcenie z przedmiotu Edukacja Żywieniowa powinien posiadać wiedzę z zakresu fizjologii, bromatologii, podstaw żywienia człowieka oraz zasad żywienia zbiorowego.
Course coordinators
Term 2024/25: | Term 2023/24: | Term 2025/26: | Term 2022/23: |
Additional information
Additional information (registration calendar, class conductors, localization and schedules of classes), might be available in the USOSweb system: