Conducted in
terms:
2022/23, 2023/24
ECTS credits:
unknown
Language:
Polish
Organized by:
Department of Nutrition and Dietetics
(for:
Faculty of Health Sciences)
Specialty Subject Group: Basics of Enteral and Parenteral Nutrition 1800-D3-Gzzywj-S1d
- https://moodle.umk.pl/course/view.php?id=5558
- https://moodle.umk.pl/enrol/index.php?id=4055 (term 2022/23)
This course has not yet been described...
Total student workload
(in Polish) 1. Godziny obowiązkowe realizowane z udziałem nauczycieli:
− udział w wykładach –10 godzin
− udział w seminariach – 5 godzin
− udział w ćwiczeniach – 5 godzin
− dodatkowa możliwość konsultacji z osobami prowadzącymi zajęcia – 1 godzina
2. Czas poświęcony przez studenta na pracę indywidualną:
- czytanie literatury – 5 godzin
3. Czas wymagany do przygotowania się i do uczestnictwa w procesie oceniania:
- przygotowanie do zajęć - 1 godzina
- przygotowanie się do testu zaliczeniowego – 4 godziny
4. Czas wymagany do odbycia obowiązkowej (-ych) praktyki (praktyk) – nie dotyczy
Łączny nakład pracy: 31 godzin (1,5 ECTS)
Learning outcomes - knowledge
(in Polish) W1: Zna zasady wskazania do wspomagania i/lub leczenia żywieniowego z wykorzystaniem odżywiania naturalnego lub dostępnych w Polsce diet przemysłowych o składzie dostosowanym do zaburzeń metabolicznych wywołanych chorobą.
W2: Zna zasady żywienia klinicznego obejmującego: żywienie dojelitowe z wykorzystaniem diet przemysłowych w zapobieganiu i leczeniu niedożywienia.
W3: Zna podstawy żywienia pozajelitowego.
Learning outcomes - skills
(in Polish) U1: Potrafi zaplanować i wdrożyć żywienie dostosowane do zaburzeń metabolicznych wywołanych urazem lub chorobą.
U2: Potrafi w oparciu o obowiązujące zasady żywienia klinicznego zaplanować schemat żywienia dojelitowego z wykorzystaniem diet przemysłowych w celu zapobiegania i leczenia niedożywienia.
U3: Potrafi opracować schemat żywienia sztucznego, z uwzględnieniem indywidualnego zapotrzebowania energetycznego oraz zapotrzebowania na poszczególne składniki pokarmowe dla pacjenta wymagającego całkowitego lub częściowego żywienia drogą parenteralną.
Learning outcomes - social competencies
(in Polish) K1: Posiada świadomość własnych ograniczeń i wie kiedy zwrócić się do innych specjalistów.
K2: Posiada umiejętność stałego dokształcania się.
K3: Przestrzega zasad etyki zawodowej.
Teaching methods
(in Polish) -wykład: realizowany z wykorzystaniem metod kształcenia na odległość: informacyjny z prezentacją multimedialną i dyskusją omawianego zagadnienia
- seminarium: zajęcia informacyjne z prezentacją multimedialną i dyskusją omawianego zagadnienia
- ćwiczenia: dyskusja omawianego zagadnienia, prezentacja dostępnych na rynku diet przemysłowych oraz zgłębników do żywienia dojelitowego.
Prerequisites
(in Polish) Znajomość podstaw: biochemii klinicznej, fizjologii i żywienia człowieka
Course coordinators
Term 2023/24: | Term 2022/23: |
Additional information
Additional information (registration calendar, class conductors, localization and schedules of classes), might be available in the USOSweb system: