Conducted in
terms:
2022/23, 2023/24, 2024/25, 2025/26
ECTS credits:
1.5
Language:
Polish
Organized by:
Department of Geriatrics
(for:
Faculty of Health Sciences)
Specialty Subject Group - Clinical Nutrition: Geriatric Diseases 1800-D3-Gzkws-S1d
This course has not yet been described...
Total student workload
(in Polish) Bilans nakładu pracy studenta:
- udział w wykładach: 8 godz.
- udział w ćwiczenia: 5 godz.
- konsultacje: 1godz.
- samokształcenie- 2 godz.
- przygotowanie do ćwiczeń (czytanie wskazanej literatury i przygotowanie opracowań): 15 godz.
- przygotowanie do zaliczenia + zaliczenie: 4 + 1= 5 godz.
Nakład pracy studenta wynosi 36 godz., co odpowiada 1,5 p. ECTS
1. Godziny obowiązkowe realizowane z udziałem nauczyciela:
- udział w wykładach - 5 h
- udział w ćwiczeniach - 25 h
2. Czas poświęcony przez słuchacza na pracę indywidualną:
- czytanie literatury - 20 h
3. Czas wymagany do przygotowania się i do uczestnictwa w procesie oceniania:
- przygotowanie projektu – 10 h
Łączny nakład pracy: 60 h (2 punkty ECTS)
Learning outcomes - knowledge
(in Polish) W1: Zna zagadnienia dotyczące epidemiologii żywieniowej, związki pomiędzy żywieniem a wskaźnikami stanu zdrowia, czynnikami ryzyka rozwoju choroby i występowaniem chorób. K_W13
W2: Zna podstawy żywienia pozajelitowego. K_W15
W3: Zna podstawowe założenia i zadania zdrowia publicznego, socjologii medycyny, społeczne i ekonomiczne uwarunkowania zdrowia oraz założenia i programy promocji zdrowia w Polsce. K_W23:
Learning outcomes - skills
(in Polish) U2: Zna zasady dietoprofilaktyki i potrafi zaplanować, dostosowane do wieku postępowanie dietetyczne w celu zapobiegania chorobom związanym z nieprawidłowym odżywianiem i brakiem aktywności fizycznej. K_U22:
Learning outcomes - social competencies
(in Polish) K1: Jest świadomy własnych ograniczeń i wie kiedy skorzystać z porady innego specjalisty. K_K01
K2: Kontynuuje naukę przez całe życie zawodowe w celu stałego uaktualniania wiedzy i umiejętności zawodowych, inspirując przy tym innych. K_K02
K3: Demonstruje postawę promującą zdrowie i aktywność fizyczną. K_K09
K4: Przestrzega zasad etyki i tajemnicy zawodowej oraz praw pacjenta, w tym prawa do rzetelnej informacji na temat proponowanego postępowania żywieniowego. K_K06
Teaching methods
(in Polish) metody kształcenia na odległość, omówienie problemu, dyskusja, praca w grupach
Online teaching methods
- exchange and discussion methods
- content-presentation-oriented methods
- content-presentation-oriented methods
Prerequisites
(in Polish) brak
Course coordinators
Term 2024/25: | Term 2023/24: | Term 2022/23: | Term 2025/26: |
Additional information
Additional information (registration calendar, class conductors, localization and schedules of classes), might be available in the USOSweb system: