Conducted in
terms:
2022/23, 2023/24, 2024/25, 2025/26
ECTS credits:
unknown
Language:
Polish
Organized by:
Department of Urology
(for:
Faculty of Health Sciences)
Specialty Subject Group - Clinical Nutrition: Urinary Tract Diseases 1800-D3-Gzkmoc-S1d
This course has not yet been described...
Term 2022/23:
None |
Term 2023/24:
None |
Term 2024/25:
None |
Total student workload
(in Polish) 1. Godziny obowiązkowe realizowane z udziałem nauczyciela:
- udział w wykładach - 10 h
- udział w ćwiczeniach –10 h
RAZEM: 0,8 ECTS
2. Czas poświęcony przez studenta na pracę indywidualną:
- czytanie literatury – 5 h
- e learning – 5h
RAZEM: 0,4 ECTS
3. Czas wymagany do przygotowania się i do uczestnictwa
w procesie oceniania:
- przygotowanie do zaliczenia – 15 h
- przygotowywanie prezentacji – 5 h
RAZEM= 0,8 ECTS
Łączny nakład pracy: 50 h = 2 ECTS
Learning outcomes - knowledge
(in Polish) W1: Wskazuje składniki pokarmowe nie tolerowane w danych jednostkach chorobowych K_W07
W2: Opisuje zmiany organiczne, czynnościowe i metaboliczne zachodzące w organizmie pod
wpływem choroby i towarzyszących jej zaburzeń odżywiania K_W08
W3: Omawia zasady postępowania dietetycznego w danych chorobach w zależności od stopnia ich zaawansowania K_W22
W4: Wymienia wskazania do wspomagania i/lub leczenia żywieniowego z wykorzystaniem odżywiania naturalnego lub dostępnych w Polsce diet przemysłowych o składzie
dostosowanym do zaburzeń metabolicznych wywołanych chorobą K_W23
W5: Omawia wybrane zagadnienia z zakresu medycyny klinicznej K_W24
W6: Opisuje znaczenie promocji zdrowia, właściwego odżywiania i zdrowego stylu życia w profilaktyce chorób społecznych i dietozależnych K_W29
W7: Analizuje krytycznie piśmiennictwo naukowe K_W34
Learning outcomes - skills
(in Polish) U1: Udziela porady w zakresie trybu życia, diety i aktywności fizycznej; formułuje opinie dotyczące pacjentów, konsumentów, grup społecznych oraz taktownie i skutecznie sugeruje pacjentowi potrzebę konsultacji medycznej K_U02
U2: Udziela porady dietetycznej w ramach zespołu terapeutycznego K_U04
U3: Współpracuje w zespole wielodyscyplinarnym w celu zapewnienia ciągłości opieki nad pacjentem. Planuje i organizuje pracę własną i w zespole K_U05
U4: Planuje i wdraża żywienie dostosowane do zaburzeń metabolicznych wywołanych urazem lub chorobą K_U07
U5: Wykazuje rolę dietetyka w monitorowaniu odżywiania się chorych w szpitalu K_U11
U6: Planuje i wdraża odpowiednie postępowanie żywieniowe w chorobach inwazyjnych i nieinwazyjnych K_U18
U7: Planuje i wdraża odpowiednie postępowanie żywieniowe w celu zapobiegania chorobom dietozależnym K_U19
Learning outcomes - social competencies
(in Polish) K1: Przestrzega zasad etyki zawodowej K_K02
K2: Stawia dobro pacjenta oraz grup społecznych na pierwszym miejscu i okazuje szacunek wobec pacjenta (klienta) i grup społecznych K_K03
Teaching methods
(in Polish) wykład informacyjny
wykład problemowy
dyskusja dydaktyczna
Expository teaching methods
- participatory lecture
- problem-based lecture
- problem-based lecture
Exploratory teaching methods
- case study
- brainstorming
- practical
- project work
- brainstorming
- practical
- project work
Online teaching methods
- exchange and discussion methods
- cooperation-based methods
- content-presentation-oriented methods
- cooperation-based methods
- content-presentation-oriented methods
Type of course
compulsory course
Prerequisites
(in Polish) Brak.
Course coordinators
Notes
Term 2022/23:
None |
Term 2023/24:
None |
Term 2024/25:
None |
Additional information
Additional information (registration calendar, class conductors, localization and schedules of classes), might be available in the USOSweb system: