Conducted in
term:
2022/23
ECTS credits:
2
Language:
Polish
Organized by:
Department of Urology
(for:
Faculty of Health Sciences)
Specialty Subject Group - Clinical Nutrition: Urinary Tract Diseases 1800-D3-Gzkmoc-N1d
This course has not yet been described...
Total student workload
(in Polish) 1. Godziny obowiązkowe realizowane z udziałem nauczyciela:
- udział w wykładach - 9 h
- udział w ćwiczeniach –10 h
RAZEM: 0,8 ECTS
2. Czas poświęcony przez studenta na pracę indywidualną:
- czytanie literatury – 5 h
- e-learning – 6 h
RAZEM: 0,4 ECTS
3. Czas wymagany do przygotowania się i do uczestnictwa
w procesie oceniania:
- przygotowanie do zaliczenia – 15 h
- przygotowywanie prezentacji – 5 h
= 0,8 ECTS
Łączny nakład pracy: 50 h = 2 ECTS
Learning outcomes - knowledge
(in Polish) W1: Wskazuje składniki pokarmowe nie tolerowane w danych jednostkach chorobowych K_W07
W2: Opisuje zmiany organiczne, czynnościowe i metaboliczne zachodzące w organizmie pod
wpływem choroby i towarzyszących jej zaburzeń odżywiania K_W08
W3: Omawia zasady postępowania dietetycznego w danych chorobach w zależności od stopnia ich zaawansowania K_W22
W4: Wymienia wskazania do wspomagania i/lub leczenia żywieniowego z wykorzystaniem odżywiania naturalnego lub dostępnych w Polsce diet przemysłowych o składzie
dostosowanym do zaburzeń metabolicznych wywołanych chorobą K_W23
W5: Omawia wybrane zagadnienia z zakresu medycyny klinicznej K_W24
W6: Opisuje znaczenie promocji zdrowia, właściwego odżywiania i zdrowego stylu życia w profilaktyce chorób społecznych i dietozależnych K_W29
W7: Analizuje krytycznie piśmiennictwo naukowe K_W34
Learning outcomes - skills
(in Polish) U1: Udziela porady w zakresie trybu życia, diety i aktywności fizycznej; formułuje opinie dotyczące pacjentów, konsumentów, grup społecznych oraz taktownie i skutecznie sugeruje pacjentowi potrzebę konsultacji medycznej K_U02
U2: Udziela porady dietetycznej w ramach zespołu terapeutycznego K_U04
U3: Współpracuje w zespole wielodyscyplinarnym w celu zapewnienia ciągłości opieki nad pacjentem. Planuje i organizuje pracę własną i w zespole K_U05
U4: Planuje i wdraża żywienie dostosowane do zaburzeń metabolicznych wywołanych urazem lub chorobą K_U07
U5: Wykazuje rolę dietetyka w monitorowaniu odżywiania się chorych w szpitalu K_U11
U6: Planuje i wdraża odpowiednie postępowanie żywieniowe w chorobach inwazyjnych i nieinwazyjnych K_U18
U7: Planuje i wdraża odpowiednie postępowanie żywieniowe w celu zapobiegania chorobom dietozależnym K_U19
Learning outcomes - social competencies
(in Polish) K1: Przestrzega zasad etyki zawodowej K_K02
K2: Stawia dobro pacjenta oraz grup społecznych na pierwszym miejscu i okazuje szacunek wobec pacjenta (klienta) i grup społecznych K_K03
Teaching methods
(in Polish) wykład informacyjny
wykład problemowy
dyskusja dydaktyczna
Expository teaching methods
- participatory lecture
- problem-based lecture
- problem-based lecture
Exploratory teaching methods
- presentation of a paper
- practical
- brainstorming
- case study
- project work
- practical
- brainstorming
- case study
- project work
Online teaching methods
- cooperation-based methods
- content-presentation-oriented methods
- exchange and discussion methods
- content-presentation-oriented methods
- exchange and discussion methods
Type of course
compulsory course
Prerequisites
(in Polish) Brak
Course coordinators
Additional information
Additional information (registration calendar, class conductors, localization and schedules of classes), might be available in the USOSweb system: