Conducted in
term:
2022/23
ECTS credits:
2.5
Language:
Polish
Organized by:
Department of Nutrition and Dietetics
(for:
Faculty of Health Sciences)
Health Promotion: Nutrition Education 1800-D3-EDZ-N1d
This course has not yet been described...
Total student workload
(in Polish) 1. Nakład pracy związany z zajęciami wymagającymi bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich wynosi
- udział w wykładach: 15 godz.
- udział w seminariach: 15 godz.
- konsultacje: 20 godz.
- przeprowadzenie zaliczenia: 5 godz.
Nakład pracy związany z zajęciami wymagającymi bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich wynosi 55 godz., co odpowiada 2,5 punktom ECTS.
2. Bilans nakładu pracy studenta:
- udział w wykładach: 15 godz.
- udział w ćwiczeniach: 15 godz.
- samokształcenie: 5 godz.
- konsultacje: 10 godz.
- przygotowanie do ćwiczeń (czytanie wskazanej literatury i przygotowanie opracowań): 5 godz.
- przygotowanie do zaliczenia + zaliczenie: 5 + 5= 10 godz.
Nakład pracy studenta wynosi 60 godzin, co odpowiada 3 punktom ECTS.
3. Nakład pracy związany z prowadzonymi badaniami naukowymi:
- czytanie wskazanej literatury naukowej: 10 godz.
- udział w ćwiczeniach (z uwzględnieniem wyników opracowań naukowych z zakresu edukacji żywieniowej): 10 godz.
- przygotowanie do zaliczenia (z uwzględnieniem opracowań naukowych z zakresu edukacji żywieniowej): 5 godz.
- konsultacje z uwzględnieniem opracowań naukowych z
zakresu edukacji żywieniowej): 5 godz.
Łączny nakład pracy studenta związany z prowadzonymi badaniami naukowymi wynosi 25 godzin, co odpowiada 1,2 punktu ECTS
4. Czas wymagany do przygotowania się i do uczestnictwa w procesie oceniania:
- przygotowanie do zaliczenia: 5 + 5 = 10 godziny (0,4 punktu ECTS)
5. Bilans nakładu pracy studenta o charakterze praktycznym:
- udział w ćwiczeniach (w tym zaliczenie praktyczne): 25 godzin
- samokształcenie: 5 godzin
Łączny nakład pracy studenta o charakterze praktycznym wynosi 30 godzin, co odpowiada 1,2 punktu ECTS
6. Czas wymagany do odbycia obowiązkowej praktyki:
nie dotyczy
Learning outcomes - knowledge
(in Polish) W 1:Omawia psychologiczno-pedagogiczne podstawy prowadzenia edukacji żywieniowej. K_W14
W 2: Zna zasady wdrażania zdrowego żywienia i stylu życia dla młodzieży i dorosłych oraz przyczyny i skutki zaburzeń odżywiania. K_W17
W 3: Zna zasady i znaczenie właściwego odżywiania i zdrowego stylu życia w profilaktyce chorób społecznych i dietozależnych. K_W29
Learning outcomes - skills
(in Polish) U 1: Potrafi prowadzić edukację żywieniową dla osób zdrowych i chorych, ich rodzin oraz pracowników ochrony zdrowia. K_U03
U 2: Potrafi przygotować materiały edukacyjne dla pacjenta. K_U06
Learning outcomes - social competencies
(in Polish) K 1: Posiada umiejętność stałego dokształcania się. K_K03
Teaching methods
(in Polish) Wykłady: informacyjny z prezentacją multimedialną
Ćwiczenia: referaty, dyskusja
Inne: konsultacje
Prerequisites
(in Polish) Student rozpoczynający kształcenie z przedmiotu Edukacja Żywieniowa powinien posiadać wiedzę z zakresu fizjologii, bromatologii, podstaw żywienia człowieka oraz zasad żywienia zbiorowego.
Course coordinators
Additional information
Additional information (registration calendar, class conductors, localization and schedules of classes), might be available in the USOSweb system: