Conducted in
terms:
2022/23, 2023/24, 2024/25, 2025/26
ECTS credits:
unknown
Language:
Polish
Organized by:
Department of Nutrition and Dietetics
(for:
Faculty of Health Sciences)
Specialty Subject Group: Diet Therapy in Civilisation Diseases 1800-D3-DCGC-S1
This course has not yet been described...
Term 2023/24:
None |
Term 2024/25:
None |
Total student workload
(in Polish) 1. Godziny obowiązkowe realizowane z udziałem nauczyciela akademickiego:
- udział w wykładach: 15 h (0,6 ECTS)
- udział w ćwiczeniach: 25 h (1 ECTS)
40 h = 1,6 ECTS
2. Czas poświęcony przez studenta na pracę indywidualną:
- samokształcenie, czytanie literatury – 10+10 h = 0,8 ECTS
3. Czas wymagany do przygotowania się i do uczestnictwa w procesie oceniania:
- przygotowanie do ćwiczeń, sprawozdań - 5 h
- przygotowanie do egzaminu - 10 h
15 h = 0,6 ECTS
Dla naboru 2022/23 oraz 2023/24
1. Godziny obowiązkowe realizowane z udziałem nauczyciela akademickiego:
- udział w wykładach: 15 h (0,6 ECTS)
- udział w ćwiczeniach: 20 h (0,8 ECTS)
- udział w seminarium: 5 h (0,2 ECTS)
40 h = 1,6 ECTS
2. Czas poświęcony przez studenta na pracę indywidualną:
- samokształcenie, czytanie literatury – 10+10 h = 0,8 ECTS
3. Czas wymagany do przygotowania się i do uczestnictwa w procesie oceniania:
- przygotowanie do ćwiczeń, sprawozdań - 5 h
- przygotowanie do egzaminu - 10 h
15 h = 0,6 ECTS
Łączny nakład pracy: 75 h = 3 ECTS
25 h = 1 punkt ECTS
Learning outcomes - knowledge
(in Polish) W1: Wskazuje składniki pokarmowe nie tolerowane w danych jednostkach chorobowych. K_W07
W2: Opisuje zmiany organiczne, czynnościowe i metaboliczne zachodzące w organizmie pod wpływem choroby K_W08
W3: Objaśnia metody (w tym badania przesiewowe) rozpoznawania osób z nieprawidłowa masą ciała (niedożywionych oraz/lub osób z nadwagą/otyłością). K_W18
W4: Omawia zasady postępowania dietetycznego w danych chorobach K_W22
Learning outcomes - skills
(in Polish) U1: Potrafi dokonać oceny stanu odżywienia w oparciu o badania i pogłębiona ocenę stanu odżywienia. K_U01
U2: Udziela porady w zakresie trybu życia, diety i aktywności fizycznej . K_U02
U3: Planuje i wdraża żywienie dostosowane do zaburzeń metabolicznych wywołanych urazem lub chorobą. K_U07
U4: Dokonuje odpowiedniego doboru surowców i technik do produkcji potraw stosowanych w dietoterapii, z uwzględnieniem składników nie tolerowanych w danych jednostkach chorobowych. K_U12
U5: Oblicza indywidualne zapotrzebowanie na energię oraz makro- i mikroskładniki odżywcze. K_U13
U6: Posługuje się zaleceniami żywieniowymi i normami K_U17
U7: Posiada umiejętność przygotowania pisemnego raportu w oparciu o własne działania lub dane źródłowe K_U27
Learning outcomes - social competencies
(in Polish) K1: Przestrzega praw pacjenta, w tym prawa do informacji dotyczącej proponowanego postępowania dietetycznego oraz jego możliwych następstw i ograniczeń K_K04
Teaching methods
(in Polish) Wykłady:
wykład informacyjny
Ćwiczenia:
dyskusja dydaktyczna
praca w grupach
analiza przypadków
Expository teaching methods
- informative (conventional) lecture
Online teaching methods
- exchange and discussion methods
Type of course
compulsory course
Prerequisites
(in Polish) podstawy żywienia, podstawy dietetyki
Course coordinators
Term 2023/24: | Term 2024/25: | Term 2025/26: | Term 2022/23: |
Bibliography
Term 2024/25:
None |
Additional information
Additional information (registration calendar, class conductors, localization and schedules of classes), might be available in the USOSweb system: