Conducted in
terms:
2024/25, 2025/26
ECTS credits:
unknown
Language:
Polish
Organized by:
Department of Neurology and Clinical Neurophysiology
(for:
Faculty of Health Sciences)
Specialty Subject Group: Clinical Nutrition: Neurological Diseases 1800-D3-Chne-S1
This course has not yet been described...
Total student workload
(in Polish) Bilans nakładu pracy studenta:
- udział w wykładach: 10 godzin
- udział w ćwiczeniach: 10 godzin
Łączny nakład pracy studenta wynosi 20 godzin, co odpowiada 2 punktowi ECTS
Learning outcomes - knowledge
(in Polish) W1: wykazuje znajomość problemów funkcjonalnych i metabolicznych u pacjentów neurologicznych i towarzyszących im zaburzeń odżywiania
W2: opisuje etiopatogenezę, objawy kliniczne, przebieg, leczenie, rokowanie jednostek chorobowych i zasady prowadzenia żywienia klinicznego u pacjentów w chorobach neurologicznych
W3: wykazuje znajomość i potrafi zdefiniować oraz rozpoznać problemy żywieniowe pacjenta oraz uwzględnić je w planowaniu odpowiedniego postępowania dietetycznego
W4: wykazuje znajomość badań diagnostycznych rekomendowanych w pracy dietetyka
Learning outcomes - skills
(in Polish) U1: umiejętność gromadzenia informacji, formułowania diagnozy terapeutycznej, ustalania celów i plan żywienia oraz dokonywania ewaluacji procesu żywienia.
U2: umiejętność przygotowania i prowadzenia indywidualnie dobranego planu żywienia do przypadku chorobowego
U3: umiejętność prowadzenia poradnictwa w zakresie dietetyki pacjentów w różnym wieku i stanie zdrowia
U4: umiejętność opracowania i korzystania z dokumentacji medycznej w zakresie niezbędnym w pracy dietetyka
Learning outcomes - social competencies
(in Polish) K1: kierowania się dobrem pacjenta, poszanowania godności i autonomii osób powierzonych opiece, okazywania zrozumienia dla różnic światopoglądowych i kulturowych oraz empatii w relacji z pacjentem i jego rodziną.
K2: przestrzegania praw pacjenta.
K3: samodzielnego i rzetelnego wykonywania zawodu zgodnie z zasadami etyki, w tym przestrzegania wartości i powinności moralnych w opiece nad pacjentem.
K4: ponoszenia odpowiedzialności za wykonywane czynności zawodowe.
K5: zasięgania opinii ekspertów w przypadku trudności z samodzielnym rozwiązaniem problemu.
K6: przewidywania i uwzględniania czynników wpływających na reakcje własne i pacjenta
K7: dostrzegania i rozpoznawania własnych ograniczeń w zakresie wiedzy, umiejętności i kompetencji społecznych oraz dokonywania samooceny deficytów i potrzeb edukacyjnych
Teaching methods
(in Polish) wykład informacyjny
- wykład konwersatoryjny
- pokaz
- dyskusja
- film
-ćwiczenia w grupach
Observation/demonstration teaching methods
- display
Expository teaching methods
- informative (conventional) lecture
Exploratory teaching methods
- observation
- seminar
- practical
- seminar
- practical
Prerequisites
(in Polish) Student rozpoczynający kształcenie z przedmiotu Żywienie kliniczne – choroby neurologiczne posiada wiedzę z zakresu anatomii układu nerwowego oraz zagadnień klinicznych chorób neurologicznych
Course coordinators
Additional information
Additional information (registration calendar, class conductors, localization and schedules of classes), might be available in the USOSweb system: