Conducted in
term:
2025/26
ECTS credits:
unknown
Language:
Polish
Organized by:
Department of Law and Health Policy
(for:
Faculty of Health Sciences)
(in Polish) Zdrowie publiczne: Zdrowie publiczne 1800-D2-Zpub-s2
This course has not yet been described...
Term 2025/26:
None |
Total student workload
(in Polish) 1. Nakład pracy związany z zajęciami wymagającymi
bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich
wynosi:
− udział w wykładach: 10 godzin
− udział w seminariach: 15 godzin
− udział w konsultacjach: 1 godzina
− zaliczenie: 1 godzina
Nakład pracy związany z zajęciami wymagającymi
bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich wynosi
26 godzin, co odpowiada 0,90 punktu ECTS.
2. Bilans nakładu pracy studenta:
− udział w wykładach: 10 godzin
− udział w seminariach: 15 godzin
− udział w konsultacjach: 1 godzina
− przygotowanie do seminariów: 2 godziny
− przygotowanie do zaliczenia i zaliczenie: 10 + 1 = 11
godzin
Łączny nakład pracy studenta związany z realizacją
przedmiotu wynosi 39 godzin, co odpowiada punktowi 1
punktowi ECTS.
3. Nakład pracy związany z prowadzonymi badaniami
naukowymi
– nie dotyczy
4. Czas wymagany do przygotowania się i do uczestnictwa
w procesie oceniania:
− przygotowanie do zaliczenia i zaliczenie: 10+1 = 11
godzin
Łączny nakład pracy studenta związany z
przygotowaniem do uczestnictwa w procesie oceniania
wynosi 13 godzin co odpowiada 0,5 punktu ECTS
5. Bilans nakładu pracy o charakterze praktycznym:
− przygotowanie do seminarium (w zakresie
praktycznym): 1 godzina
− udział w konsultacjach (w zakresie praktycznym): 1
godzina
Łączny nakład pracy studenta o charakterze
praktycznym wynosi 2 godziny, co odpowiada 0,04
punktowi ECTS
6. Bilans nakładu pracy studenta poświęcony zdobywaniu
kompetencji społecznych w zakresie seminariów oraz
ćwiczeń
Kształcenie w dziedzinie afektywnej poprzez proces
samokształcenia:
− przygotowanie do seminariów: 1 godzina
Łączny czas pracy studenta potrzebny do zdobywania
kompetencji społecznych w zakresie seminariów oraz
ćwiczeń wynosi 1 godzina, co odpowiada 0,03
punktowi ECTS
7. Czas wymagany do odbycia obowiązkowej praktyki
− nie dotyczy
Learning outcomes - knowledge
(in Polish) W1: Zna podstawowe założenia i zadania zdrowia
publicznego. Społeczne i ekonomiczne uwarunkowania
zdrowia oraz założenia i programy promocji zdrowia w
Polsce. (K_C.W13.)
W2: Zna wzajemne relacje między żywnością, żywieniem a
zdrowiem i potrafi je wykorzystać w praktyce. (K_C.W14.)
W3: opisuje wpływ stylu życia na zdrowie (K_C.W7.)
W4: przedstawia sposoby identyfikacji czynników ryzyka
rozwoju chorób oraz działań profilaktycznych
(K_C.W10.)
W5: przedstawia zasady interpretowania częstości
występowania chorób i niepełnosprawności oraz zasady
oceny epidemiologicznej chorób cywilizacyjnych
(K_C.W13.)
Learning outcomes - skills
(in Polish) U1: stosuje metody epidemiologiczne w rozwiązywaniu
wieloczynnikowej etiologii zjawisk zdrowotnych,
problemów prawdopodobieństwa i zmienności
mierzonych cech zdrowotnych (K_C.U3.)
U2: zbiera informacje na temat obecności czynników ryzyka
chorób zakaźnych i przewlekłych oraz planuje działania
profilaktyczne na różnych poziomach zapobiegania
chorobom (K_C.U4.)
U3: dobiera, organizuje i wykonuje badania przesiewowe w
profilaktyce chorób cywilizacyjnych (K_C.U5.)
Learning outcomes - social competencies
(in Polish) K1: współpracuje i wspiera dla dobra i zdrowia pacjenta
(K_C.K3.)
Teaching methods
(in Polish) Wykład:
− wykład informacyjny (konwencjonalny) z prezentacją
multimedialną
− wykład problemowy
− wykład konwersatoryjny
Seminarium:
− analiza wyników badań epidemiologicznych
− metoda klasyczna problemowa
− dyskusja
Prerequisites
(in Polish) Do realizacji opisywanego przedmiotu niezbędne jest
posiadanie podstawowych wiadomości z zakresu podstaw
epidemiologii oraz żywności i żywienia.
Course coordinators
Bibliography
Term 2025/26:
None |
Notes
Term 2025/26:
None |
Additional information
Additional information (registration calendar, class conductors, localization and schedules of classes), might be available in the USOSweb system: