Conducted in
terms:
2022/23, 2023/24, 2024/25, 2025/26
ECTS credits:
unknown
Language:
Polish
Organized by:
Department of Nutrition and Dietetics
(for:
Faculty of Health Sciences)
Catering Organisation and Safety: Catering Principles 1800-D2-Zaszb-S1
This course has not yet been described...
Total student workload
(in Polish) 1. Godziny związane z zajęciami wymagającymi bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich:
- udział w wykładach (zdalnie): 10 godzin (0,4 ECTS)
- udział w ćwiczeniach – stacjonarnie: 15 godzin
Czas pracy związany z zajęciami wymagającymi bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich wynosi 25 godzin, co odpowiada 1 punktowi ECTS
2. Czas poświęcony przez studenta na pracę indywidualną:
- czytanie literatury: 13 godzin
3. Czas wymagany na przygotowania się w procesie oceniania:
- przygotowanie sprawozdań 6 godzin
- przygotowanie do egzaminu: 6 godzin
Łączny nakład pracy studenta: 50 godzin, co odpowiada 2 punktom ECTS
25 h = 1 ECTS
Learning outcomes - knowledge
(in Polish) W1: Charakteryzuje zasady zdrowego żywienia i stylu życia młodzieży i dorosłych. K_W17
W2: Opisuje fizjologiczne uwarunkowania dietetyki pediatrycznej oraz zasady żywienia kobiet w okresie ciąży i w okresie karmienia piersią. K_W19
W3: Wymienia czynniki determinujące zdrowie oraz aktualne problemy zdrowotne ludności w Polsce. K_W26
Learning outcomes - skills
(in Polish) U1: Oblicza indywidualne zapotrzebowanie na energię oraz makro- i mikroskładniki odżywcze. K_U13
U2: Określa wartość odżywczą i energetyczną diet na podstawie tabel wartości odżywczej produktów spożywczych i typowych potraw. K_U14
U3: Planuje prawidłowe żywienie dostosowane do potrzeb, wieku, w tym dla kobiety w ciąży i karmiącej. K_U16
U4: Posługuje się zaleceniami żywieniowymi i normami stosowanymi w zakładach żywienia zbiorowego. K_U17
U5: Przygotowuje pisemne raporty w oparciu o własne działania lub dane źródłowe. K_U27
Learning outcomes - social competencies
(in Polish) K1: Przestrzega zasad etyki zawodowej. K_K02
K2: Stawia dobro pacjenta oraz grup społecznych na pierwszym miejscu i okazuje szacunek wobec pacjenta (klienta) i grup społecznych. K_K03
Teaching methods
(in Polish) Wykłady:
wykład informacyjny
Ćwiczenia:
dyskusja dydaktyczna
praca indywidualna
Expository teaching methods
- informative (conventional) lecture
Online teaching methods
- methods referring to authentic or fictitious situations
- exchange and discussion methods
- exchange and discussion methods
Prerequisites
(in Polish) podstawy żywienia człowieka
Course coordinators
Term 2023/24: | Term 2024/25: | Term 2025/26: | Term 2022/23: |
Bibliography
Term 2022/23:
None |
Term 2023/24:
None |
Additional information
Additional information (registration calendar, class conductors, localization and schedules of classes), might be available in the USOSweb system: