Conducted in
terms:
2022/23, 2023/24, 2024/25, 2025/26
ECTS credits:
unknown
Language:
Polish
Organized by:
Department of Nutrition and Dietetics
(for:
Faculty of Health Sciences)
Public Health: Education and Nutrition Counselling 1800-D2-ZPE-S2
This course has not yet been described...
Term 2022/23:
None |
Total student workload
(in Polish) 1. Godziny realizowane z udziałem nauczycieli:
- udział w wykładach: 25 godz.
- udział w seminariach: 15 godz.
Nakład pracy związany z zajęciami wymagającymi bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich wynosi 40 godz., co odpowiada 1,6
punktowi ECTS.
2. Czas poświęcony na pracę indywidualną studenta:
- zebranie i wybór odpowiednich materiałów do zajęć - 5 godz.
Nakład pracy studenta wynosi 5 godzin, co odpowiada 0,2 punktowi ECTS.
3. Czas wymagany do przygotowania się do uczestnictwa w procesie oceniania:
- przygotowanie do zaliczenia - 5 godz.
Nakład pracy studenta wynosi 5 godzin, co odpowiada 0,2 punktu ECTS.
Łączny nakład pracy: 50 godz. = 2 ECTS
Learning outcomes - knowledge
(in Polish) W 1: Ma pogłębioną wiedzę z zakresu demografii, epidemiologii żywieniowej oraz czynników ryzyka chorób żywieniowozależnych. K_W02
W 2: Zna zasady dietetyki i promocji zdrowia opartej na faktach. K_W10
W 3: Potrafi zdefiniować problemy żywieniowe pacjenta. K_W16
W 4: Zna założenia i zadania zdrowia publicznego. K_W23
Learning outcomes - skills
(in Polish) U 1: Potrafi zaplanować i poprowadzić edukację żywieniową indywidualna i grupową, demonstrując postawę promującą zdrowie i aktywność fizyczną. K_U01
U 2: Posiada pogłębioną umiejętność stosowania technik efektywnego komunikowania się i negocjacji. K_U02
U 3: Potrafi prezentować i wyjaśniać problem z zakresu ochrony zdrowia w sposób dostosowany do przygotowania osób oraz grup docelowych. K_U03
U 4: Potrafi opracować jasne i zrozumiałe materiały edukacyjne dla pacjenta oraz instrukcje dla personelu realizującego opiekę żywieniową. Współpracuje z przedstawicielami innych zawodów medycznych i pracownikami administracji ochrony zdrowia w celu prowadzenia edukacji żywieniowej i profilaktyki chorób żywieniowo-zależnych w społeczności lokalnej. K_U04
U 5: Potrafi przeprowadzić wywiad żywieniowy i ocenić sposób żywienia osoby badanej w oparciu o odpowiednie kwestionariusze. K_U05
U 6: Potrafi prowadzić poradnictwo żywieniowe oraz zaplanować i prowadzić opiekę żywieniową nad pacjentami w szpitalu i zapobiegać niedożywieniu szpitalnemu. K_U06
Learning outcomes - social competencies
(in Polish) K 1: Jest świadomy własnych ograniczeń i wie kiedy skorzystać z porady innego specjalisty. K_K01
K 2: Przestrzega zasad etyki i tajemnicy zawodowej oraz praw pacjenta, w tym prawa do rzetelnej informacji na temat proponowanego postępowania żywieniowego. K_K02
Teaching methods
(in Polish) Wykłady: informacyjny z prezentacją multimedialną
Seminarium: opracowania, dyskusja
Expository teaching methods
- informative (conventional) lecture
Exploratory teaching methods
- seminar
Online teaching methods
- content-presentation-oriented methods
Type of course
compulsory course
Prerequisites
(in Polish) Student rozpoczynający kształcenie z przedmiotu Edukacja i poradnictwo żywieniowe powinien posiadać wiedzę z zakresu przedmiotu Edukacja żywieniowa, zgodnie z programem studiów I stopnia.
Course coordinators
Term 2023/24: | Term 2024/25: | Term 2025/26: | Term 2022/23: |
Bibliography
Term 2022/23:
None |
Additional information
Additional information (registration calendar, class conductors, localization and schedules of classes), might be available in the USOSweb system: