Conducted in
terms:
2022/23, 2023/24, 2024/25, 2025/26
ECTS credits:
unknown
Language:
Polish
Organized by:
Department of Nutrition and Dietetics
(for:
Faculty of Health Sciences)
Work Placement: Work Placement in a Dietetic Outpatient Clinic and in a Hospital Nutrition Unit, 4-week holiday work placement 1800-D2-Prdidz-S1
This course has not yet been described...
Total student workload
(in Polish) 1. Nakład pracy związany z zajęciami wymagającymi bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich wynosi:
- udział w praktyce: 105 godz.
- przeprowadzenie zaliczenia: 0,5 godz.
Nakład pracy związany z zajęciami wymagającymi bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich wynosi 105,5 godz., co odpowiada 4,2 punktom ECTS.
2. Bilans nakładu pracy studenta:
- udział w praktyce: 105 godz.
- przeprowadzenie zaliczenia: 0,5 godz.
- konsultacje 1 godz.
- przygotowanie do zaliczenia + zaliczenie: 1 + 0,5 = 1,5 godz.
Nakład pracy studenta wynosi: 108 godz., co odpowiada 4,3 punktom ECTS
3. Nakład pracy związany z prowadzonymi badaniami naukowymi:
- czytanie wskazanej literatury naukowej: 2 godz.
- przygotowanie do zaliczenia: 1 godz.
- konsultacje z uwzględnieniem opracowań naukowych: 1 godz.
Łączny nakład pracy studenta związany z prowadzonymi badaniami naukowymi wynosi 4 godz., co odpowiada 0,16 punktu ECTS
4. Czas wymagany do przygotowania się do uczestnictwa w procesie oceniania:
- przygotowanie do zajęć praktycznych: 2 godz.
- przygotowanie do zaliczenia: 2 godz. (0,1 punktu ECTS)
5. Bilans nakładu pracy studenta o charakterze praktycznym:
nie dotyczy
6. Czas wymagany do odbycia obowiązkowej praktyki:
105 godz., co odpowiada 4,2 punktom ECTS
Learning outcomes - knowledge
(in Polish) W1: Zna zasady postępowania dietetycznego w chorobach w zależności od stopnia ich zaawansowania choroby (K_W22).
W2: Zna wybrane zagadnienia diagnostyki laboratoryjnej w kierunku zbadania stanu odżywienia i wparcia planowanej dietoterapii (K_W25).
Learning outcomes - skills
(in Polish) U1: Potrafi przygotować materiały edukacyjne dla pacjenta (K_U06).
U2: Wykorzystuje wyniki badań laboratoryjnych w planowaniu żywienia (K_U10).
U3: Wykazuje rolę dietetyka w monitorowaniu odżywiania się chorych w szpitalu -dotyczy działu żywienia w szpitalu (K_U11) .
U4: Potrafi zaplanować i wdrożyć odpowiednie postępowanie żywieniowe w chorobach inwazyjnych i nieinwazyjnych (K_U18) .
U5: Posiada umiejętność obsługi komputera oraz pozyskiwania i gromadzenia danych związanych z wykonywanym zawodem oraz przygotowywaniem prezentacji (K_U22).
Learning outcomes - social competencies
(in Polish) K1: Przestrzega zasad etyki zawodowej (K_K02).
K2: Stawia dobro pacjenta na pierwszym miejscu i okazuje szacunek wobec pacjenta (K_K03).
Teaching methods
(in Polish) zajęcia praktyczne
Expository teaching methods
- narration
- discussion
- discussion
Exploratory teaching methods
- classic problem-solving
- observation
- experimental
- case study
- observation
- experimental
- case study
Course coordinators
Additional information
Additional information (registration calendar, class conductors, localization and schedules of classes), might be available in the USOSweb system: