Conducted in
terms:
2022/23, 2023/24, 2024/25, 2025/26
ISCED code: 0919
ECTS credits:
unknown
Language:
Polish
Organized by:
Department of Vascular and Internal Diseases
(for:
Faculty of Health Sciences)
Health Promotion: Basics of Dietary Prophylaxis 1800-D2-Podsp-S1
This course has not yet been described...
Total student workload
(in Polish) 1. Nakład pracy związany z zajęciami wymagającymi bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich wynosi
- udział w wykładach: 15 godz. (zdalnie)- MS TEAMS: https://teams.microsoft.com/l/team/19%3aZxL8QUPYSaU5S92YnxjeCh9FIdOZ6uyAxE7beK0lU4E1%40thread.tacv2/conversations?groupId=037a9fde-0a78-4bdc-9211-154519cf6ec3&tenantId=e80a627f-ef94-4aa9-82d6-c7ec9cfca324
- udział w ćwiczeniach: 5 godz.
- samokształcenie: 5 godz.
- konsultacje: 2 godz.
- przeprowadzenie zaliczenia: 1 godz.
Nakład pracy związany z zajęciami wymagającymi bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich wynosi 28 godz., co odpowiada 1 punktowi ECTS.
2. Bilans nakładu pracy studenta:
- udział w wykładach: 15 godz.
- udział w ćwiczeniach: 5 godz.
- samokształcenie 5h
- konsultacje: 2 godz.
- przygotowanie do ćwiczeń (czytanie wskazanej literatury i przygotowanie opracowań): 4 godz.
- przygotowanie do zaliczenia + zaliczenie: 13 + 1= 14 godz.
Nakład pracy studenta wynosi 45 godzin, co odpowiada 1,5 punktu ECTS.
3. Nakład pracy związany z prowadzonymi badaniami naukowymi:
- czytanie wskazanej literatury naukowej: 4 godz.
- udział w wykładach (z uwzględnieniem wyników badań oraz opracowań naukowych z zakresu dietotoprofilaktyki oraz żywienia opartego na faktach): 2 godz.
- udział w ćwiczeniach (z uwzględnieniem wyników badań oraz opracowań naukowych z zakresu dietotoprofilaktyki oraz żywienia opartego na faktach): 2 godz.
- przygotowanie do zaliczenia (z uwzględnieniem wyników badań oraz opracowań naukowych z zakresu dietotoprofilaktyki oraz żywienia opartego na faktach): 10 godz.
- konsultacje z uwzględnieniem wyników badań oraz opracowań naukowych z zakresu dietotoprofilaktyki oraz żywienia opartego na faktach: 2 godz.
Łączny nakład pracy studenta związany z prowadzonymi badaniami naukowymi wynosi 20 godzin, co odpowiada 1 punktowi ECTS
4. Czas wymagany do przygotowania się i do uczestnictwa w procesie oceniania:
- przygotowanie do zaliczenia: 13 + 1 = 14 godzin (0,5 punkta ECTS)
5. Bilans nakładu pracy studenta o charakterze praktycznym:
- udział w ćwiczeniach (w tym zaliczenie praktyczne): 5 godzin (0,2 pkt ECTS)
Łączny nakład pracy studenta o charakterze praktycznym wynosi 5 godzin, co odpowiada 0,2 punktu ECTS
6. Czas wymagany do odbycia obowiązkowej praktyki:
nie dotyczy
Learning outcomes - knowledge
(in Polish) W1: Student charakteryzuje zapotrzebowanie organizmu na składniki pokarmowe w zależności od płci i wieku K_W03
W2: Zna skutki zdrowotne nieprawidłowego żywienia K_W08, K_W15
W3: opisuje zasady prawidłowego żywienia osób dorosłych, dzieci i młodzieży; K_W17
W4: Student wymienia choroby dietozależne układu krążenia, pokarmowego, endokrynnego, narządu ruchu, nerwowego oraz sposoby zapobiegania ich wystąpieniu. K_W21, K_W29
Learning outcomes - skills
(in Polish) U1: Student ocenia stan odżywienia człowieka, wykorzystując do tego celu wywiad żywieniowy oraz wybrane metody badania fizykalnego i podstawowe badania laboratoryjne K_U01
U3: Student potrafi przeprowadzić rozmowę edukacyjną w zakresie chorób dietozależnych K_U02, K_U03, K_U05, K_U06, K_U19,
U4: Student potrafi wdrożyć profilaktykę niedożywienia w wybranych stanach chorobowych (ciąża, uraz, sepsa, zabieg operacyjny, leczenie onkologiczne) K_U09, K_U19
U5: student zna zasady monitorowania skuteczność podjętej profilaktycznej interwencji dietetycznej; K_U11
Learning outcomes - social competencies
(in Polish) K1: Student ma świadomość własnych ograniczeń oraz zna zakres kompetencji dietetyka ; K_K01
K2: Student wie kiedy i potrafi zasugerować konieczność konsultacji innego specjalisty; K_K02
K3: Demonstruje postawę promującą zdrowie i aktywność fizyczną K_K10
K4: przestrzega tajemnicy zawodowej, K_K07
K5: Student dokonuje analizy wytycznych postępowania dietetycznego przedstawionych w najnowszej literaturze naukowej K_K03
Teaching methods
(in Polish) Stosowane metody dydaktyczne podające: wykład informacyjny (konwencjonalny), wykład konwersatoryjny, pogadanka
Stosowane metody dydaktyczne poszukujące: studium przypadków, ćwiczeniowa, giełda pomysłów, referat
Stosowane metody eksponujące – pokaz, film
Observation/demonstration teaching methods
- staging
Expository teaching methods
- description
- informative (conventional) lecture
- participatory lecture
- informative (conventional) lecture
- participatory lecture
Exploratory teaching methods
- classic problem-solving
- practical
- practical
Online teaching methods
- evaluative methods
- content-presentation-oriented methods
- methods developing reflexive thinking
- integrative methods
- content-presentation-oriented methods
- methods developing reflexive thinking
- integrative methods
Type of course
compulsory course
Prerequisites
(in Polish) Podstawowa wiedza dotycząca odżywiania człowieka, metabolizmu energetycznego oraz składników żywności. Przedmioty wprowadzające: podstawy żywienia człowieka, zasady żywienia zbiorowego, dietoterapia, kliniczny zarys chorób z zaleceniami dietetycznymi, chirurgia, choroby wewnętrzne.
Course coordinators
Additional information
Additional information (registration calendar, class conductors, localization and schedules of classes), might be available in the USOSweb system: