Conducted in
terms:
2023/24, 2024/25
ECTS credits:
unknown
Language:
Polish
Organized by:
Faculty of Health Sciences
Clinical Sciences: Clinical Outline of Diseases with Special Dietary Requirements: Paediatrics 1800-D2-Pest-S1
This course has not yet been described...
Term 2023/24:
None |
Term 2024/25:
None |
Total student workload
(in Polish) Godziny kontaktowe z nauczycielem akademickim – uczestnictwo w:
Wykład 15 h
Ćwiczenia 15 h
Praca własna studenta: 20 h
Godziny kontaktowe z nauczycielem + samodzielna praca studenta łącznie: 50 h
Learning outcomes - knowledge
(in Polish) W1 – Zna i rozumie udział dietetyka w zespole interdyscyplinarnym w procesie promowania zdrowia, profilaktyki, diagnozowania, leczenia i rehabilitacji pacjentów pediatrycznych
W10 – Rozumie związek pomiędzy określonymi jednostkami chorobowymi, a stanem odżywienia i nawodnienia organizmu
W20 – Zna najczęściej popełniane błędy żywieniowe w różnych grupach populacyjnych i ich przyczyny
W34 - Zna i rozumie etiopatogenezę, objawy kliniczne, podstawy diagnostyki i leczenia, powikłania wybranych chorób pediatrycznych z zakresu kardiologii, endokrynologii, gastroenterologii, pulmonologii, nefrologii, neurologii, hematologii i onkologii.
W36 - Zna terminologię medyczną i klasyfikację schorzeń istotnych w praktyce dietetycznej
W37-Zna zasady postępowania żywieniowego opartego na dowodach naukowych w wybranych jednostkach chorobowych
W47-Zna zasady żywienia dojelitowego oraz zasady żywienia pozajelitowego w zapobieganiu i leczeniu niedożywienia
W48 - Zna zasady żywienia pacjentów pediatrycznych, z uwzględnieniem wskazań przed- i pooperacyjnych według protokołu kompleksowej opieki okołooperacyjnej dla poprawy wyników leczenia
Learning outcomes - skills
(in Polish) U3 – Potrafi ocenić stan nawodnienia oraz odżywienia pacjenta
U5 – Potrafi współpracować w interdyscyplinarnym zespole terapeutycznym
U9 - przekazuje informacje w sposób zorientowany na pacjenta pediatrycznego, umie odpowiednio uzupełniać informacje werbalne wykresami, modelami, pisemną informacją i instrukcjami
U19 - Potrafi obsługiwać programy komputerowe służące do obliczania wartości odżywczej i energetycznej diety
U23 - Potrafi dobrać odpowiednie surowce spożywcze i zastosować prawidłowe techniki sporządzania potraw
U25 - Potrafi zaproponować odpowiednie do stanu chorobowego postępowanie dietetyczne w warunkach szpitalnych oraz domowych zgodnie z zasadami Evidence Based Dietetics
U30 - Potrafi powiązać objawy kliniczne z daną jednostką chorobową oraz ocenić potencjalne następstwa choroby dla funkcjonowania organizmu
U36 - Potrafi rozpoznawać uwarunkowania zachowań zdrowotnych pacjenta i czynniki ryzyka chorób wynikających ze stylu życia
U37 - Potrafi posługiwać się w praktyce dokumentacją medyczną oraz przestrzegać zasad bezpieczeństwa i poufności informacji medycznej
U47 - Potrafi określić ryzyko zaburzeń stanu odżywienia i podjąć odpowiednie działania zapobiegawcze lub terapeutyczne we współpracy z innymi członkami zespołu terapeutycznego
Learning outcomes - social competencies
(in Polish) K1 – Posiada świadomość własnych ograniczeń w zakresie wiedzy i umiejętności, wie kiedy zwrócić się o pomoc do innych specjalistów
K2 – Ma świadomość potrzeby dokształcania się i samodoskonalenia przez całe życie
K3 - Okazuje szacunek wobec pacjenta, oraz troskę o jego dobro, przestrzega praw pacjenta
K4 - Współpracuje w zespole interdyscyplinarnym, w celu zapewnienia należytej opieki nad pacjentem
K5 - Przestrzega zasad etyki zawodowej i zasad bezpieczeństwa, higieny pracy i ergonomii.
K6 - Jest gotów do ponoszenia odpowiedzialności za wykonywane czynności zawodowe
Teaching methods
(in Polish) Wykład: wykład tradycyjny wspomagany technikami multimedialnym, wykład interaktywny, metody podające
Ćwiczenia: audytoryjne - dyskusja, rozwiązywanie zadań i problemów
Samokształcenie: samodzielna praca na podstawie wskazanych zagadnień i literatury: przygotowanie prezentacji PowerPoint/ Open Office na wybrany z listy temat
Prerequisites
(in Polish) Znajomość biologii, anatomii i fizjologii – zgodnie z programem studiów
Course coordinators
Additional information
Additional information (registration calendar, class conductors, localization and schedules of classes), might be available in the USOSweb system: