Conducted in
term:
2022/23
ECTS credits:
unknown
Language:
Polish
Organized by:
Department of Preventive Nursing
(for:
Faculty of Health Sciences)
Clinical Sciences: Clinical Outline of Diseases with Special Dietary Requirements: Paediatrics 1800-D2-Pedt-S1
This course has not yet been described...
Total student workload
(in Polish) wykłady: 15h (ECTS 0,4)
ćwiczenia 15h (ECTS 0,4)
samokształcenie 5h (ECTS 0,2)
Learning outcomes - knowledge
(in Polish) W01: Zna zasady i podstawy fizjologiczne dietetyki pediatrycznej (D1P_W07)
W02: Zna wpływ chorób na stan zaburzeń funkcjonalnych wpływających na czynniki metaboliczne w organizmie dziecka (D1P_W08)
W03: Zna zasady żywienia dzieci chorych w poszczególnych jednostkach chorobowych (D1P_W09)
Learning outcomes - skills
(in Polish) U01: Potrafi dokonać prawidłowych obliczeń na energię i składniki odżywcze oraz zaplanować jadłospis dla chorego dziecka (D1P_U09, D1P_U05, D1P_U10)
U02: Potrafi monitorować efekty interwencji dietetycznych u chorych i ocenić ich jakość i skuteczność we współpracy z zespołem w celu ciągłości opieki nad pacjentem (D1P_U04, D1P_U06, D1P_U10)
U03: Potrafi zestawić posiłki dietetyczne dla chorych wymagających żywienia specjalistycznego (D1P_U05, D1P_U10)
Learning outcomes - social competencies
(in Polish) K01: Kontynuuje naukę przez całe życie zawodowe w celu stałego uaktualniania wiedzy i umiejętności zawodowych w oparciu o interpretację wyników badań naukowych dotyczących żywienia dzieci chorych (D1P_K05)
K02: Przestrzega praw pacjenta w tym prawa do informacji dotyczącej choroby i proponowanego postępowania dietetycznego oraz możliwych następstw ograniczeń (D1P_K03)
Expository teaching methods
- discussion
- description
- informative (conventional) lecture
- description
- informative (conventional) lecture
Exploratory teaching methods
- classic problem-solving
- observation
- practical
- brainstorming
- observation
- practical
- brainstorming
Type of course
compulsory course
Prerequisites
(in Polish) anatomia, fizjologia, kliniczny zarys chorób, podstawy żywienia człowieka
Course coordinators
Additional information
Additional information (registration calendar, class conductors, localization and schedules of classes), might be available in the USOSweb system: