Conducted in
terms:
2022/23, 2023/24, 2024/25, 2025/26
ECTS credits:
unknown
Language:
Polish
Organized by:
Department of Nutrition and Dietetics
(for:
Faculty of Health Sciences)
Basics of Human Nutrition: Basics of Nutrition Science 1800-D2-Pddt-S1
This course has not yet been described...
Term 2023/24:
None |
Term 2024/25:
None |
Total student workload
(in Polish) 1. Nakład pracy związany z zajęciami wymagającymi bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich wynosi
- udział w wykładach: 15 godzin
- udział w ćwiczeniach: 25 godzin
- konsultacje: 2 godziny
- przeprowadzenie zaliczeń teoretycznych: 2 godziny
Nakład pracy związany z zajęciami wymagającymi bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich wynosi 44 godz., co odpowiada 1,76
punktom ECTS.
2. Bilans nakładu pracy studenta:
- udział w wykładach: 15 godzin
- udział w ćwiczeniach: 25 godzin
- samokształcenie: 5 godzin
- przygotowanie do ćwiczeń: 10 godzin
- opracowanie sprawozdań z ćwiczeń: 10 godziny
- czytanie wskazanej literatury: 5 godzin
- konsultacje: 2 godziny
- przygotowanie do zaliczeń teoretycznych + zaliczenia: 4 + 1 = 5 godzin
Łączny nakład pracy studenta wynosi 77 godzin, co odpowiada 3 punktom ECTS
3. Nakład pracy związany z prowadzonymi badaniami naukowymi:
- czytanie wskazanej literatury naukowej: 8 godz.
- udział w wykładach (z uwzględnieniem wyników badań oraz opracowań naukowych z zakresu żywienia człowieka): 10 godz.
- udział w ćwiczeniach (z uwzględnieniem wyników opracowań naukowych z zakresu żywienia człowieka): 10 godz.
- przygotowanie do zaliczenia (z uwzględnieniem opracowań naukowych z zakresu żywienia człowieka): 10 godz.
- konsultacje (z uwzględnieniem opracowań naukowych z
zakresu żywienia człowieka): 1 godz.
Łączny nakład pracy studenta związany z prowadzonymi badaniami naukowymi wynosi 39 godzin, co odpowiada 1,56 punktu ECTS
4. Czas wymagany do przygotowania się i do uczestnictwa w procesie oceniania:
- przygotowanie do zaliczenia: 4 + 0,5 = 4,5 godziny (0,18 punktu ECTS)
5. Bilans nakładu pracy studenta o charakterze praktycznym:
- udział w ćwiczeniach (w tym zaliczenie praktyczne): 25 godzin
Łączny nakład pracy studenta o charakterze praktycznym wynosi 25 godzin, co odpowiada 1 punktowi ECTS
6. Czas wymagany do odbycia obowiązkowej praktyki:
nie dotyczy
Learning outcomes - knowledge
(in Polish) W1: Wskazuje składniki pokarmowe nie tolerowane w danych jednostkach chorobowych (K_W07).
W2: Omawia zasady postępowania dietetycznego w danych chorobach w zależności od stopnia ich zaawansowania (K_W22).
Learning outcomes - skills
(in Polish) U1: Potrafi zaplanować i wdrożyć żywienie dostosowane do zaburzeń metabolicznych wywołanych urazem lub chorobą (K_U07).
U2: Dokonuje odpowiedniego doboru surowców i technik do produkcji potraw stosowanych w dietoterapii, z uwzględnieniem składników nie tolerowanych w danych jednostkach chorobowych (K_U12)
U3: Określa wartość odżywczą i energetyczną diet na podstawie tabel wartości odżywczej produktów spożywczych i typowych potraw oraz programów komputerowych (K_U14).
Learning outcomes - social competencies
(in Polish) K1: Posiada świadomość własnych ograniczeń i wie kiedy zwrócić się do innych specjalistów (K_K01).
K2: Stawia dobro pacjenta oraz grup społecznych na pierwszym miejscu i okazuje szacunek wobec pacjenta (klienta) i grup społecznych (K_K03).
Teaching methods
(in Polish) Wykłady: informacyjny z prezentacją multimedialną
Ćwiczenia: sprawozdania pisemne, dyskusja dydaktyczna
Inne: konsultacje
Expository teaching methods
- informative (conventional) lecture
- description
- description
Exploratory teaching methods
- case study
- practical
- practical
Online teaching methods
- methods referring to authentic or fictitious situations
- evaluative methods
- evaluative methods
Type of course
compulsory course
Prerequisites
(in Polish) Student rozpoczynający zajęcia z przedmiotu Podstawy Dietetyki zna podstawy żywienia człowieka, biochemii i fizjologii, towaroznawstwa i technologii gastronomicznej.
Course coordinators
Term 2023/24: | Term 2024/25: | Term 2025/26: | Term 2022/23: |
Bibliography
Term 2024/25:
None |
Additional information
Additional information (registration calendar, class conductors, localization and schedules of classes), might be available in the USOSweb system: