Conducted in
terms:
2022/23, 2023/24, 2024/25, 2025/26
ECTS credits:
unknown
Language:
Polish
Organized by:
Department of Nutrition and Dietetics
(for:
Faculty of Health Sciences)
Work Placement in a Residential Care Home: Work Placement in a Palliative Care Centre, General Kitchen and Nutrition Department 1800-D2-PR2-S2
This course has not yet been described...
Total student workload
(in Polish) 1. Godziny obowiązkowe realizowane z udziałem nauczyciela / mentora praktyk:
- udział w praktykach zawodowych - 70 h
2. Czas poświęcony przez studenta na pracę indywidualną:
- czytanie literatury i materiałów dydaktycznych - 30 h
3. Czas wymagany do przygotowania się w procesie oceniania – 10h
Łączny nakład pracy: 110 h = 4 ECTS
Learning outcomes - knowledge
(in Polish) Zna i rozumie:
W1 – wpływ zmian organicznych, czynnościowych i metabolicznych zachodzących w ustroju pod wpływem procesu starzenia i lub choroby nowotworowej i towarzyszących im zaburzeń odżywiania - K_W01
W2 – podstawy patofizjologii klinicznej oraz wpływ procesów fizjopatologicznych (związanych z procesem starzenia) oraz patologicznych (zwłaszcza zapalenia) na metabolizm, trawienie i wchłanianie składników odżywczych - K_W05
W3 – potrafi zdefiniować problemy żywieniowe pacjentów leczonych paliatywnie - K_W16
W4- metody planowania żywienia indywidualnego i zbiorowego dla pacjentów przebywających w ośrodkach opieki paliatywnej i domach opieki społecznej - K_W25
Learning outcomes - skills
(in Polish) Potrafi:
U1: zaplanować i poprowadzić edukację żywieniową indywidualną i grupową demonstrując postawę promującą zdrowie i aktywność fizyczną - K_U01
U2: ocenić efektywność opieki żywieniowej w osiąganiu zamierzonych celów i modyfikować plan opieki żywieniowej w zależności od potrzeb - K_U07
U3: ustalić wskazania do wspomagania i/lub leczenia żywieniowego z wykorzystaniem żywności specjalnego przeznaczenia żywieniowego w korygowaniu zaburzeń odżywiania w przebiegu chorób nowotworowych i leczenia onkologicznego, zaburzeń psychicznych i leczenia przeciwpsychotycznego - K_U11
U4: określić wartość odżywczą pożywienia na podstawie tabel wartości odżywczej produktów spożywczych i typowych potraw, programów komputerowych i zalecanych wielkości spożycia (Recommende Dietary Allowances – RDA) - K_U17
Learning outcomes - social competencies
(in Polish) Jest gotów do:
K1 - korzystania z porady innego specjalisty ponieważ jest świadomy własnych ograniczeń - K_K01
K2 - przestrzegania zasad etyki i tajemnicy zawodowej oraz praw pacjenta - K_K02
K3 – myślenia i działania w sposób przedsiębiorczy - K_K03
Teaching methods
(in Polish) -obserwowanie, analizowanie oraz omawianie czynności wykonywanych przez personel placówki (zapoznanie ze specyfiką placówki)
- współdziałanie z opiekunem praktyk (Mentorem)
- asystowanie Mentorowi
- planowanie i omawianie zadań wykonanych przez siebie na polecenie Mentora
Prerequisites
(in Polish) Wiedza z zakresu dietoterapii oraz żywienia klinicznego
Course coordinators
Term 2023/24: | Term 2024/25: | Term 2025/26: | Term 2022/23: |
Additional information
Additional information (registration calendar, class conductors, localization and schedules of classes), might be available in the USOSweb system: