Conducted in
term:
2025/26
ECTS credits:
unknown
Language:
Polish
Organized by:
Department of Law and Health Policy
(for:
Faculty of Health Sciences)
(in Polish) Organizacja żywienia zbiorowego i bezpieczeństwo: Prawo i prawo żywnosciowe 1800-D2-OPPŻ-S1
This course has not yet been described...
Total student workload
(in Polish) Godziny obowiązkowe realizowane z udziałem nauczyciela:
- udział w wykładach – 10 h
Czas poświęcony przez studenta na pracę indywidualną:
samokształcenie – 5 h
czytanie aktów prawnych -10 h
Łączny nakład pracy: 25 h =1 ECTS
Learning outcomes - knowledge
(in Polish) Student:
W1: opisuje zagadnienia z zakresu jakości i bezpieczeństwa żywności, substancji antyodżywczych i zanieczyszczeń żywności (K_W.09).
W2: opisuje organizacje stanowisk pracy zgodnie z wymogami ergonomii, warunki sanitarno higieniczne produkcji żywności w zakładach żywienia zbiorowego i przemysłu spożywczego oraz współczesne systemy zapewnienia bezpieczeństwa żywności i żywienia (K_W.11)
W3: identyfikuje uwarunkowania ekonomiczne, organizacyjne i prawne związane z wykonywaniem zawodu dietetyka (K_W.29)
W4: omawia polskie i europejskie ustawodawstwo żywnościowo-żywieniowe, przepisy dotyczące kontroli urzędowej żywności, system Dobrej Praktyki Produkcyjnej i Higienicznej, System Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli i ich znaczenie w podnoszeniu jakości żywności (K_W.30)
Learning outcomes - skills
(in Polish) Student:
U1: ocenia jakość i bezpieczeństwo żywności (K_U.21)
Learning outcomes - social competencies
(in Polish)
Student:
K1: przestrzega praw pacjenta, w tym prawa do informacji dotyczącej proponowanego postępowania dietetycznego oraz jego możliwych następstw i ograniczeń (K_K04)
K2: przestrzega tajemnicy obowiązującej pracowników ochrony zdrowia (K_K05)
Teaching methods
(in Polish) wykład informacyjny
wykład problemowy
dyskusja dydaktyczna
analiza przypadków
Prerequisites
(in Polish) brak
Course coordinators
Bibliography
Term 2025/26:
None |
Notes
Term 2025/26:
None |
Additional information
Additional information (registration calendar, class conductors, localization and schedules of classes), might be available in the USOSweb system: