Conducted in
terms:
2022/23, 2023/24, 2024/25, 2025/26
ECTS credits:
unknown
Language:
Polish
Organized by:
Department of Clinical Neuropsychology
(for:
Faculty of Health Sciences)
Clinical Sciences: Psychodietetics 1800-D2-NKP-S2
This course has not yet been described...
Total student workload
(in Polish) 1. Nakład pracy związany z zajęciami wymagającymi bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich wynosi
- udział w wykładach: 20 godz.
- konsultacje: 2 godz.
- przeprowadzenie zaliczenia: 1 godz.
Nakład pracy związany z zajęciami wymagającymi bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich wynosi 23 godz., co odpowiada 1,15 punktowi ECTS.
2. Bilans nakładu pracy studenta:
- udział w wykładach: 20 godz.
- konsultacje: 1 godz.
- przygotowanie do zaliczenia + zaliczenie: 5 + 1 = 6 godz.
Nakład pracy studenta wynosi 27 godzin, co odpowiada 1,35 punktu ECTS.
3. Nakład pracy związany z prowadzonymi badaniami naukowymi:
- czytanie wskazanej literatury naukowej: 5 godz.
- udział w wykładach (z uwzględnieniem wyników badań oraz opracowań naukowych z zakresu psychodietetyki): 10 godz.
- przygotowanie do zaliczenia (z uwzględnieniem opracowań naukowych z zakresu psychodietetyki): 3 godz.
- konsultacje z uwzględnieniem opracowań naukowych z
zakresu psychodietetyki: 1 godz.
Łączny nakład pracy studenta związany z prowadzonymi badaniami naukowymi wynosi 19 godzin, co odpowiada 1 punktowi ECTS
4. Czas wymagany do przygotowania się i do uczestnictwa w procesie oceniania:
- przygotowanie do zaliczenia: 5 + 1 = 6 godzin (0,3 punktu ECTS)
5. Bilans nakładu pracy studenta o charakterze praktycznym:
nie dotyczy
6. Czas wymagany do odbycia obowiązkowej praktyki:
nie dotyczy
Learning outcomes - knowledge
(in Polish) Stduent:
K_W16 potrafi zdefiniować problemy żywieniowe pacjenta
K_W11 wykorzystuje w praktyce wiarygodne informacje medyczne
Learning outcomes - skills
(in Polish) Student:
K_U01 potrafi zaplanować i poprowadzić edukację żywieniową indywidualna i grupową, demonstrując postawę promującą zdrowie i aktywność fizyczną
K_U02 posiada pogłębioną umiejętność stosowania technik efektywnego komunikowania się i negocjacji
Learning outcomes - social competencies
(in Polish) Student:
K_K01 jest świadomy własnych ograniczeń i wie kiedy skorzystać z porady innego specjalisty
K_K02 przestrzega zasad etyki i tajemnicy zawodowej oraz praw pacjenta, w tym prawa do rzetelnej informacji na temat proponowanego postępowania żywieniowego
Teaching methods
(in Polish) Wykłady: informacyjny z prezentacją multimedialną, analiza artykułów naukowych z zakresu psychodietetyki
Inne: konsultacje
Expository teaching methods
- informative (conventional) lecture
Online teaching methods
- exchange and discussion methods
- content-presentation-oriented methods
- content-presentation-oriented methods
Type of course
compulsory course
Prerequisites
(in Polish) Student zna podstawy psychodietetyki, zasad prawidłowego żywienia w oparciu o piramidę żywienia i modelowy talerz pokarmowy, oraz typowe nawyki żywieniowe. Zna i rozumie pojęcie pętli nawyku żywieniowego.
Course coordinators
Additional information
Additional information (registration calendar, class conductors, localization and schedules of classes), might be available in the USOSweb system: