Conducted in
terms:
2022/23, 2023/24, 2024/25, 2025/26
ECTS credits:
1
Language:
Polish
Organized by:
Department of Vascular and Internal Diseases
(for:
Faculty of Health Sciences)
Clinical Sciences: Nutrigenomics 1800-D2-NKN-S2
This course has not yet been described...
Total student workload
(in Polish) 1.Nakład pracy związany z zajęciami wymagającymi bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich wynosi:
─ Udział w wykładach: 10 godz. (0,35 pkt. ECTS – realizowane przy wykorzystaniu metod i technik kształcenia na odległość na platformie TEAMS) - https://teams.microsoft.com/l/team/19%3agfcwT1nZYdJY5gBF1hocV0N-HpTZFAwKEzDYnepzmhk1%40thread.tacv2/conversations?groupId=baa69c50-0fa2-4cbb-a8ce-c180258591ae&tenantId=e80a627f-ef94-4aa9-82d6-c7ec9cfca324
─ Udział w seminariach: 10 godz.
─ Zaliczenie: 1 godz.
Nakład pracy związany z zajęciami wymagającymi bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich wynosi 21 godzin.
2. Bilans nakładu pracy studenta:
─ Udział w wykładach: 10 godz.
─ Udział w seminariach: 10 godz.
─ Samokształcenie: 10 godz.
─ Przygotowanie do zaliczenia i zaliczenie: 15 + 1 godz.
Nakład pracy studenta związany z zajęciami, samokształceniem oraz przygotowaniem do zaliczenia
i zaliczeniem wynosi 46 godz., co odpowiadam 1,5 pkt. ECTS.
3. Czas wymagany do przygotowania się i do uczestnictwa w procesie oceniania:
─ Udział w wykładach, seminariach oraz proces samokształcenia: 30 godz. (1 pkt. ECTS)
─ Przygotowanie do zaliczenia i zaliczenie: 16 godz. (0,5 pkt. ECTS)
4. Czas wymagany do odbycia obowiązkowej praktyki:
Nie dotyczy.
Learning outcomes - knowledge
(in Polish) Student:
W1: wykazuje szczegółową znajomość zmian organicznych, czynnościowych i metabolicznych zachodzących w ustroju pod wpływem choroby i towarzyszących jej zaburzeń odżywiania K_W01
W2: ma pogłębioną wiedzę z zakresu demografii, epidemiologii żywieniowej oraz czynników ryzyka chorób żywieniowozależnych K_W02
W3: posiada szczegółową znajomość patofizjologii klinicznej
i wpływ procesów patologicznych (a zwłaszcza zapalenia) na metabolizm, trawienie i wchłanianie składników odżywczych K_W05
W4: zna zasady dietetyki i promocji zdrowia opartej na faktach K_W10
W5: zna zagadnienia dotyczące epidemiologii żywieniowej, związki pomiędzy żywieniem a wskaźnikami stanu zdrowia, czynnikami ryzyka rozwoju choroby i występowaniem chorób K_W13
Learning outcomes - skills
(in Polish) U1: potrafi zaplanować i poprowadzić edukację żywieniową indywidualna i grupową K_U01
U2: potrafi ocenić efektywność opieki żywieniowej w osiąganiu zamierzonych celów i modyfikować plan opieki żywieniowej w zależności od potrzeb K_U07
U3: potrafi zinterpretować wyniki podstawowych badań laboratoryjnych i wykorzystać je w planowaniu
i monitorowaniu postępowania żywieniowego K_U08
U4: potrafi zaplanować i realizować kompleksowe postępowanie obejmujące żywienie, aktywność fizyczną i styl życia dla osób z nadwagą lub otyłością K_U13
U5: potrafi zaplanować jadłospis w różnych jednostkach chorobowych i dla pacjentów w różnych grupach wiekowych K_U18
U6: wykorzystuje wiedzę o żywność funkcjonalnej i żywność genetycznie modyfikowanej w edukacji i poradnictwie żywieniowym K_U19
U7: zna zasady dietoprofilaktyki i potrafi zaplanować, dostosowane do wieku postępowanie dietetyczne w celu zapobiegania chorobom związanym z nieprawidłowym odżywianiem i brakiem aktywności fizycznej K_U22
Learning outcomes - social competencies
(in Polish) K1: jest świadomy własnych ograniczeń i wie kiedy skorzystać z porady innego specjalisty K_K01
K2: kontynuuje naukę przez całe życie zawodowe w celu stałego uaktualniania wiedzy i umiejętności zawodowych, inspirując przy tym innych K_K02
K3: przestrzega zasad etyki i tajemnicy zawodowej oraz praw pacjenta, w tym prawa do rzetelnej informacji na temat proponowanego postępowania żywieniowego K_06
Teaching methods
(in Polish) Wykład:
Metody dydaktyczne podające: wykład informacyjny z prezentacją multimedialną
Metody dydaktyczne poszukujące: dyskusja dydaktyczna
Seminaria:
Metody dydaktyczne podające: wykład informacyjny z prezentacją multimedialną, pogadanka.
Metody dydaktyczne poszukujące: dyskusja dydaktyczna, analiza publikacji naukowych, analiza przypadków, film.
Samokształcenie:
Metody dydaktyczne poszukujące: praca z książką, analiza publikacji naukowych
Observation/demonstration teaching methods
- display
Expository teaching methods
- participatory lecture
- informative (conventional) lecture
- informative (conventional) lecture
Exploratory teaching methods
- practical
Online teaching methods
- content-presentation-oriented methods
- methods developing reflexive thinking
- exchange and discussion methods
- methods developing reflexive thinking
- exchange and discussion methods
Type of course
compulsory course
Prerequisites
(in Polish) Pogłębiona znajomość fizjologii i biochemii człowieka, podstawowa znajomość genetyki człowieka, pogłębiona wiedza z zakresu dietoprofilaktyki chorób cywilizacyjnych, składników pokarmowych oraz bioaktywnych związków zawartych
w żywności.
Course coordinators
Additional information
Additional information (registration calendar, class conductors, localization and schedules of classes), might be available in the USOSweb system: