Conducted in
terms:
2022/23, 2023/24, 2024/25, 2025/26
ISCED code: 0910
ECTS credits:
unknown
Language:
Polish
Organized by:
Department of Vascular and Internal Diseases
(for:
Faculty of Health Sciences)
Speciality Training - Clinical Dietetics: Nutrition in Intensive Care 1800-D2-KS/ZIT-S2
This course has not yet been described...
Total student workload
(in Polish) 1.Nakład pracy związany z zajęciami wymagającymi bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich wynosi:
- udział w wykładach: 15 godz. (0,5 ECTS – realizowane przy wykorzystaniu metod i technik kształcenia na odległość na platformie TEAMS)- https://teams.microsoft.com/l/team/19%3a1zk_MJOK8SEeDLGkeI0gwU5XzSaKjgJawSy90kDw7lQ1%40thread.tacv2/conversations?groupId=8a915d0f-8b99-4646-95e1-a42b62e6071c&tenantId=e80a627f-ef94-4aa9-82d6-c7ec9cfca324
- udział w ćwiczeniach: 15 godz.
- zaliczenie: 2 godz.
Nakład pracy związany z zajęciami wymagającymi bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich wynosi 32 godzin, co odpowiada 1 punktowi ECTS.
2.Bilans nakładu pracy studenta:
- udział w wykładach: 15 godz.
- udział w ćwiczeniach: 15 godz.
- samokształcenie (opis przypadku, dokumentacja prowadzenia żywienia. itd): 5 godz.
- przygotowanie do zaliczenia i zaliczenie: 13+2 godz.
Łączny nakład pracy studenta wynosi 50 godzin, co odpowiada 2 pkt ECTS
3.Czas wymagany do przygotowania się i do uczestnictwa w procesie oceniania:
- udział w wykładach, ćwiczeniach, zajęciach praktycznych i realizacja programu samokształcenia – 35 godz.
- przygotowanie do zaliczenia + zaliczenie: 15 godz.
Łączny nakład pracy studenta wynosi 50 godzin, co odpowiada 2 pkt ECTS
4.Czas wymagany do odbycia obowiązkowej praktyki:
nie dotyczy
Learning outcomes - knowledge
(in Polish) Student:
W1:Opisuje metaboliczne i czynnościowe zmiany zachodzące
w organizmie w przebiegu ciężkich chorób oraz ich wpływ na stan odżywienia pacjenta - K_W01, K_W03, K_W05
W2:Objaśnia wpływ poszczególnych składników odżywczych na funkcjonowanie organizmu - K_W04
W3: Zna wskazania i przeciwwskazania do żywienia do i pozajelitowego u pacjentów krytycznie chorych - K_W14, K_W15
W3: Identyfikuje problemy żywieniowe wpływające na stan odżywienia pacjenta - K_W16
W4:Opisuje rekomendacje żywieniowe z uwzględnieniem dokładnej ilości i rodzaju poszczególnych składników odżywczych w zależności od rodzaju i zaawansowania choroby - K_W19
W5:Zna zasady wyboru drogi podaży żywienia u pacjentów ciężko chorych - K_W20
W6: Potrafi wskazać rodzaj i ilość preparatu specjalnego przeznaczenia żywieniowego w zależności od rodzaju i zaawansowania choroby pacjenta - K_W20
W7:Opisuje metody monitorowania skuteczności wdrożonych interwencji żywieniowych - K_W25
W6:Wymienia podstawy terapii żywieniowej i jej interakcji z lekami - K_W20
W8:Rozumie etyczne, prawne i ekonomiczne aspekty warunkujące przebieg choroby i możliwości leczenia żywieniowego - K_W23
Learning outcomes - skills
(in Polish) Student:
U1:Potrafi dokonać oceny stanu odżywienia pacjenta krytycznie chorego - K_U05, K_U10
U2:Potrafi zaplanować interwencję żywieniową w oparciu o wyniki laboratoryjne i ogólny opis stanu pacjenta - K_U09
U3:Potrafi modyfikować skład diety w zależności od stopnia zaburzeń przewodu pokarmowego, niewydolności narządów - K_U07
U4:Potrafi indywidualnie rozważyć wskazania i uwzględnić przeciwwskazania dla poszczególnych metod leczenia żywieniowego - K_U06, K_U11
U4:Potrafi monitorować efektywność opieki żywieniowej w osiąganiu zamierzonych celów i modyfikować plan opieki żywieniowej
w zależności od potrzeb - K_U07
U5: Potrafi opracować indywidualny plan żywienia pacjenta
w warunkach domowych - K_U4
U6:Potrafi zidentyfikować i zapobiegać najczęstszym problemom
w opiece nad chorym z sztucznym dostępem dojelitowym
i pozajelitowym - K_U11
U7:Potrafi zapobiegać zmianom w wartości odżywczej preparatów żywieniowych podczas stosowania wykorzystując odpowiednie warunki przechowywania, podaży - K_U16
U8: Potrafi przeprowadzić wywiad żywieniowy z pacjentem i rodziną oraz ocenić sposób żywienia osoby badanej w oparciu o odpowiednie kwestionariusze - K_U12, K_U18
Learning outcomes - social competencies
(in Polish) K1:Ma świadomość własnych ograniczeń i wie, kiedy zwrócić się
z prośbą o konsultację - K_K01
K2: przestrzega zasad etyki i tajemnicy zawodowej oraz praw pacjenta,
w tym prawa do rzetelnej informacji na temat proponowanego postępowania żywieniowego - K_K02
K3:Odpowiednio komunikuje się z pacjentami i współpracownikami - K_K01
K5:Wykazuje odpowiedzialność za człowieka i wykonywanie zadań zawodowych - K_K02
K6: Dba o rozwój działalności związanej z zawodem dietetyka - K_K03
Teaching methods
(in Polish) Wykład: metody dydaktyczne podające - wykład informacyjny (tradycyjny) z prezentacją multimedialną, metody dydaktyczne poszukujące – dyskusja dydaktyczna
Ćwiczenia: metody dydaktyczne podające – pogadanka, metody dydaktyczne poszukujące - ćwiczenia praktyczne/ laboratoryjne, praca z książką, metoda projektu, metoda referatu, dyskusja dydaktyczna, uczenie wspomagane komputerem, metody eksponujące: film, pokaz, analiza przypadków
Samokształcenie: metody dydaktyczne poszukujące - praca z książką, metoda projektu, metoda referatu
Observation/demonstration teaching methods
- display
Expository teaching methods
- informative (conventional) lecture
- problem-based lecture
- problem-based lecture
Exploratory teaching methods
- practical
Online teaching methods
- methods developing reflexive thinking
- methods referring to authentic or fictitious situations
- exchange and discussion methods
- content-presentation-oriented methods
- cooperation-based methods
- methods referring to authentic or fictitious situations
- exchange and discussion methods
- content-presentation-oriented methods
- cooperation-based methods
Prerequisites
(in Polish) Podstawy żywienia doustnego, dojelitowego i pozajelitowego, znajomość metod oceny i monitorowana stanu odżywienia pacjenta, znajomość preparatów stosowanych w żywieniu dojelitowym i pozajelitowym.
Course coordinators
Additional information
Additional information (registration calendar, class conductors, localization and schedules of classes), might be available in the USOSweb system: