Conducted in
terms:
2022/23, 2023/24, 2024/25, 2025/26
ECTS credits:
unknown
Language:
Polish
Organized by:
Department of Cardiology and Clinical Pharmacology
(for:
Faculty of Health Sciences)
Cinical Sciences: Pharmacology 1800-D2-Farmkln-S1
This course has not yet been described...
Total student workload
(in Polish) 1. Godziny realizowane z udziałem nauczycieli: 30 godz. (wykłady 15 godzin, ćwiczenia 15 godzin).
2. Godziny konsultacji indywidualnych: 2 godz.
3. Czas poświęcony na pracę indywidualną: 10 godz.
4. Czas wymagany do przygotowania się do uczestnictwa w procesie oceniania (np. w egzaminach): 10 godz.
5. Czas wymagany do odbycia obowiązkowej (-ych) praktyki (praktyk): nie dotyczy.
Learning outcomes - knowledge
(in Polish) K_W13 Zna psychologiczne podstawy zachowań indywidualnych osób zdrowych i chorych, style komunikowania oraz bariery w komunikowaniu związane z chorobami układu krążenia. (M1A_W04)
K_W17 Zna zasady wdrażania zdrowego żywienia i stylu życia dla młodzieży i dorosłych oraz przyczyny i skutki zaburzeń odżywiania w chorobach układu krążenia. (M1A_W03_W05_06)
K_W18 Objaśnia metody (w tym badania przesiewowe) rozpoznawania osób z nieprawidłowa masą ciała (niedożywionych oraz/lub osób z nadwagą/otyłością). (M1A_W03_W05)
K_W19 Zna zasady i podstawy fizjologiczne dietetyki kardiologicznej oraz zasady żywienia kobiet w okresie ciąży i w okresie karmienia piersią.(M1A_W03)
K_W21 Wyjaśnia wpływ na stan odżywienia chorób układu krążenia (M1A_W03).
K_W22 Zna zasady postępowania dietetycznego w danych chorobach w zależności od stopnia ich zaawansowania.(M1A_W03_W10)
K_W29 Zna zasady i znaczenie promocji zdrowia, właściwego odżywiania i zdrowego stylu życia w profilaktyce chorób społecznych i dietozależnych.(M1A_W06)
Learning outcomes - skills
(in Polish) K_U01 Potrafi prowadzić edukację żywieniową dla osób zdrowych, chorych, i ich rodzin. (M2A_U03_U05_U09)
K_U05 Potrafi przeprowadzić wywiad żywieniowy badanej oraz potrafi dokonać oceny stanu odżywienia w oparciu o badania przesiewowe i pogłębioną ocenę stanu odżywienia. (M2A_U02_U07)
K_U06 Potrafi zaplanować i wdrożyć żywienie dostosowane do zaburzeń metabolicznych wywołanych urazem lub chorobą. (M2A_U04_U05)
K_U07 Potrafi rozpoznać rodzaj niedożywienia i zaplanować odpowiednie postępowanie żywieniowe. (M2A_U03_U05)
K_U22 Potrafi udzielić porady w zakresie trybu życia, diety i aktywności fizycznej. (M2A_U05_U09)
K_U25 Potrafi udzielić pierwszej pomocy i wie jak postępować w stanach zagrożenia życia (M2A_U05)
Learning outcomes - social competencies
(in Polish) K_K06 przestrzega zasad etyki i tajemnicy zawodowej oraz praw pacjenta, w tym prawa do rzetelnej informacji na temat proponowanego postępowania żywieniowego (M2A_K03)
K_K07 potrafi zadbać o bezpieczeństwo własne, otoczenia i współpracowników (M2A_K07)
K_K08 potrafi formułować opinie dotyczące różnych aspektów działalności związanej z zawodem dietetyka (M2A_K08)
K_K09 demonstruje postawę promującą zdrowie i aktywność fizyczną (M2A_K09)
Teaching methods
(in Polish) Wykład w formie prezentacji multimedialne, dyskusja
Prerequisites
(in Polish) podstawowy zakres wiedzy z chorób wewnętrznych i kardiologii
Course coordinators
Additional information
Additional information (registration calendar, class conductors, localization and schedules of classes), might be available in the USOSweb system: