Conducted in
terms:
2022/23, 2023/24, 2024/25
ISCED code: 0914
ECTS credits:
unknown
Language:
Polish
Organized by:
Department of Nutrition and Dietetics
(for:
Faculty of Health Sciences)
Basics of Clinical Nutrition: Clinical Nutrition - Nutrition in State of Emaciation 1800-D2-FZWO-S2
- https://moodle.umk.pl/course/view.php?id=5559
- https://moodle.umk.pl/course/view.php?id=4077 (term 2022/23)
- https://moodle.umk.pl/course/view.php?id=7168 (term 2024/25)
This course has not yet been described...
Total student workload
(in Polish) 1. Nakład pracy związany z zajęciami wymagającymi bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich wynosi:
- udział w wykładach: 10 godzin (0,3 ECTS)
- udział w ćwiczeniach: 15 godzin (0,8 ECTS)
- konsultacje z nauczycielem akademickim: 1 godzina
- przeprowadzenie zaliczenia: 1 godzina
Nakład pracy związany z zajęciami wymagającymi bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich wynosi 27 godziny, co odpowiada 1 punktowi ECTS
2. Bilans nakładu pracy studenta:
- udział w wykładach: 10 godzin
- udział w ćwiczeniach: 15 godzin
- konsultacje z nauczycielem akademickim: 1 godzina
- udział w zaliczeniu: 1 godzina
Łączny nakład pracy studenta wynosi 27 godzin, co odpowiada 1 punktowi ECTS
3. Nakład pracy związany z prowadzonymi badaniami naukowymi:
- czytanie wskazanej literatury naukowej: 3 godziny
- udział w ćwiczeniach (z uwzględnieniem wyników opracowań naukowych z zakresu żywienia klinicznego): 3 godziny
- przygotowanie do zaliczenia (z uwzględnieniem opracowań naukowych z zakresu żywienia klinicznego): 5 godzin
- konsultacje z uwzględnieniem opracowań naukowych z
zakresu żywienia w stanach wycieńczenia): 0,5 godziny
Łączny nakład pracy studenta związany z prowadzonymi badaniami naukowymi wynosi 11,5 godzin, co odpowiada 0,5 punktom ECTS
4. Czas wymagany do przygotowania się i do uczestnictwa w procesie oceniania:
- przygotowanie do zaliczenia + zaliczenie: 10 godzin, co odpowiada 0,3 punktowi ECTS
5. Bilans nakładu pracy studenta o charakterze praktycznym:
- udział w ćwiczeniach: 16 godzi, co odpowiada 0,5 punktom ECTS
6. Czas wymagany do odbycia obowiązkowej praktyki:
nie dotyczy
Learning outcomes - knowledge
(in Polish) W1: Interpretuje zmiany organiczne, czynnościowe i metaboliczne zachodzące w organizmie pod wpływem choroby i towarzyszących jej zaburzeń odżywiania K_W08
W2: Zna zasady żywienia klinicznego obejmującego: żywienie dojelitowe z wykorzystaniem diet przemysłowych w zapobieganiu i leczeniu niedożywienia K_W14
W3: Zna zasady wskazania do wspomagania i/lub leczenia żywieniowego z wykorzystaniem odżywiania naturalnego lub dostępnych diet przemysłowych o składzie dostosowanym do zaburzeń metabolicznych wywołanych chorobą K_W20
Learning outcomes - skills
(in Polish) U1: Potrafi prowadzić poradnictwo żywieniowe oraz zaplanować i prowadzić opiekę żywieniową nad pacjentami w szpitalu i zapobiegać niedożywieniu szpitalnemu K_U06.
U2: Potrafi przewidzieć skutki wstrzymania podaży pożywienia w przebiegu choroby i zaplanować odpowiednie postępowanie żywieniowe w celu zapobiegania następstwom głodzenia K_U09
U3: Potrafi określić ryzyko niedożywienia szpitalnego i podjąć odpowiednie działania zapobiegawcze K_U10
U4: Potrafi ustalić wskazania do wspomagania i/lub/ leczenia żywieniowego z wykorzystaniem dostępnych w Polsce diet przemysłowych, suplementów diety i żywności specjalnego przeznaczenia żywieniowego w korygowaniu zaburzeń odżywiania K_U11
Learning outcomes - social competencies
(in Polish) K1: rozumie potrzebę uczenia się przez całe życie K_K01
K3: wie, kiedy zwrócić się do ekspertów, mając na względzie świadomość własnych ograniczeń K_K03
K2: potrafi dbać o bezpieczeństwo własne, otoczenia i współpracowników K_K10
Teaching methods
(in Polish) Wykłady:
wykład informacyjny
wykład problemowy
Ćwiczenia:
analiza przypadków
dyskusja dydaktyczna
metody symulacyjne (studium przypadku)
opracowanie planu terapii żywieniowej
Prerequisites
(in Polish) Znajomość podstawowych składników pokarmowych i odżywczych żywności, znajomość interakcji leków z żywnością.
Course coordinators
Term 2024/25: | Term 2023/24: | Term 2022/23: |
Additional information
Additional information (registration calendar, class conductors, localization and schedules of classes), might be available in the USOSweb system: