Conducted in
terms:
2022/23, 2023/24, 2024/25, 2025/26
ISCED code: 0914
ECTS credits:
unknown
Language:
Polish
Organized by:
Department of Geriatrics
(for:
Faculty of Health Sciences)
Basics of Clinical Nutrition: Clinical Nutrition - Nutrition in Gerontology 1800-D2-FZG-S2
This course has not yet been described...
Total student workload
(in Polish) 1. Nakład pracy związany z zajęciami wymagającymi bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich wynosi
- udział w wykładach: 15 godz.( 0,6 ECTS)
- udział w ćwiczeniach: 15 godz.
- udział w seminariach: 10 godz.
- konsultacje: 1 godz.
- przeprowadzenie zaliczenia: 1 godz.
Nakład pracy związany z zajęciami wymagającymi bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich wynosi 42 godz., co odpowiada 1,4p ECTS.
2. Bilans nakładu pracy studenta:
- udział w wykładach: 15 godz.
- udział w ćwiczenia: 15godz.
- udział w seminariach:10godz.
- konsultacje: 1 godz.
-samokształcenie- 5 godz.
- przygotowanie do ćwiczeń (czytanie wskazanej literatury i przygotowanie opracowań): 15 godz.
- przygotowanie do zaliczenia + zaliczenie: 4 + 1= 5 godz.
Nakład pracy studenta wynosi 62 godz., co odpowiada 2,5 p. ECTS
3. Nakład pracy związany z prowadzonymi badaniami naukowymi:
- czytanie wskazanej literatury naukowej: 6 godz.
- udział w wykładach (z uwzględnieniem wyników badań oraz opracowań naukowych z zakresu zdrowia publicznego, epidemiologii i higieny): 5 godz.
- udział w ćwiczeniach (z uwzględnieniem wyników opracowań naukowych z zakresu geriatrii): 5 godz.
- przygotowanie do zaliczenia (z uwzględnieniem opracowań naukowych): 3 godz.
- konsultacje z uwzględnieniem opracowań naukowych): 1 godz.
Łączny nakład pracy studenta związany z prowadzonymi badaniami naukowymi wynosi 20 godz., co odpowiada 0.8 p. ECTS
4. Czas wymagany do przygotowania się i do uczestnictwa w procesie oceniania:
- przygotowanie do zaliczenia+ zaliczenie: 4 + 1 = 5 godz. (0.2 p.)
5. Bilans nakładu pracy studenta o charakterze praktycznym:
- udział w ćwiczeniach (w tym zaliczenie): 10 godzin
Łączny nakład pracy studenta o charakterze praktycznym wynosi 10 godzin, co odpowiada 0,4 p. ECTS
6. Czas wymagany do odbycia obowiązkowej praktyki:
nie dotyczy
Learning outcomes - knowledge
(in Polish) W1: potrafi zdefiniować problemy żywieniowe pacjenta. K_W16
W2: opisuje i wyjaśnia żywienie pacjentów w starszym wieku. K_W17
W3: zna zasady postępowania dietetycznego w danych jednostkach chorobowych w zależności od stopnia ich zaawansowania i wieku chorego. K_W19
W4: zna wskazania do wspomagania i/lub leczenia żywieniowego z wykorzystaniem odżywiania naturalnego lub dostępnych w Polsce diet przemysłowych o składzie dostosowanym do zaburzeń metabolicznych wywołanych chorobą K_W20
Learning outcomes - skills
(in Polish) U1: zna zasady dietoprofilaktyki i potrafi zaplanować, dostosowane do wieku postępowanie dietetyczne w celu zapobiegania chorobom związanym z nieprawidłowym odżywianiem i brakiem aktywności fizycznej K_U22
U2: potrafi posługiwać się wyspecjalizowanymi narzędziami i technikami informatycznymi w celu pozyskiwania danych, a także analizować i krytycznie oceniać dane naukowe K_U23
U3: posiada umiejętności przygotowania pisemnego opracowania oraz prezentowania formie ustnej wyników własnych działań i przemyśleń K_U26
Learning outcomes - social competencies
(in Polish) K1: Jest świadomy własnych ograniczeń i wie kiedy skorzystać z porady innego specjalisty. K_K01
K2: przestrzega zasad etyki i tajemnicy zawodowej oraz praw pacjenta, w tym prawa do rzetelnej informacji na temat proponowanego postępowania żywieniowego K_K02
Teaching methods
(in Polish) Wykłady z wykorzystaniem metod i technik kształcenia( 0,6p) na odległość, dyskusja dydaktyczna, seminarium, praca w grupach, uczenie się przez doświadczenie - metoda problemowa, metoda przypadku, omówienie, samodzielne studiowanie literatury.
Online teaching methods
- content-presentation-oriented methods
- exchange and discussion methods
- exchange and discussion methods
Prerequisites
(in Polish) podstawy żywienia człowieka
Course coordinators
Term 2023/24: | Term 2024/25: | Term 2022/23: | Term 2025/26: |
Additional information
Additional information (registration calendar, class conductors, localization and schedules of classes), might be available in the USOSweb system: