Conducted in
terms:
2022/23, 2023/24
ECTS credits:
unknown
Language:
Polish
Clinical Sciences: Dietary Prophylaxis and Treatment of Skin Diseases 1800-D2-Dtpk-S1
This course has not yet been described...
Total student workload
(in Polish) Nakład pracy związany z zajęciami wymagającymi bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich wynosi
- udział w wykładach : 5 godzin
- udział w ćwiczeniach: 10 godzin
- przeprowadzenie zaliczenia teoretycznego – 2 godziny.
Nakład pracy związany z zajęciami wymagającymi bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich wynosi 15 godzin, co odpowiada 1 punktowi ECTS.
Bilans nakładu pracy studenta:
- udział w wykładach : 5 godzin
- udział w ćwiczeniach: 10 godzin
- czytanie wskazanej literatury: 5 godzin
- przygotowanie do zaliczenia + zaliczenie: 5
Łączny nakład pracy studenta wynosi 25 godzin , co odpowiada 1 punktowi ECTS.
Learning outcomes - knowledge
(in Polish) K_W21: Wyjaśnia wpływ na stan odżywienia chorób układu pokarmowego, krążenia, oddychania, kostnego, rozrodczego i nerwowego oraz chorób zakaźnych (w tym wirusowych, chorób pasożytniczych i nowotworów).
K_W22: Omawia zasady postępowania dietetycznego w danych chorobach w zależności od stopnia ich zaawansowania.
Learning outcomes - skills
(in Polish) K_U05: Współpracuje w zespole wielodyscyplinarnym w celu zapewnienia ciągłości opieki nad pacjentem. Planuje i organizuje pracę własna i w zespole.
K_U07: Planuje i wdraża żywienie do zaburzeń metabolicznych wywołanych urazem lub chorobą.
K_U10: Wykorzystuje wyniki badań laboratoryjnych w planowaniu żywienia.
Learning outcomes - social competencies
(in Polish) K_K01: Posiada świadomość własnych ograniczeń i wie kiedy zwrócić się do innych specjalistów.
Teaching methods
(in Polish) Wykład informacyjno-konwersatoryjny
Ćwiczenia:
- dyskusja dydaktyczna,
- analiza przypadków.
Expository teaching methods
- informative (conventional) lecture
Exploratory teaching methods
- practical
Type of course
compulsory course
Prerequisites
(in Polish) Wymagana jest znajomość podstawowych pojęć z zakresu podstaw żywienia człowieka, podstaw dietetyki, profilaktyki żywieniowej.
Course coordinators
Additional information
Additional information (registration calendar, class conductors, localization and schedules of classes), might be available in the USOSweb system: