Conducted in
terms:
2024/25, 2025/26
ISCED code: 0919
ECTS credits:
unknown
Language:
Polish
Organized by:
Department of Nutrition and Dietetics
(for:
Faculty of Health Sciences)
(in Polish) Nauki kliniczne: Dietoprofilaktyka i dietoterapia chorób skóry 1800-D2-Diett-S1
This course has not yet been described...
Total student workload
(in Polish) 1. Nakład pracy związany z zajęciami wymagającymi bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich wynosi:
udział w wykładach: 5 godzin
udział w seminariach: 10 godzin
udział w konsultacjach: 1 godzina
zaliczenie: 1 godzina
Nakład pracy związany z zajęciami wymagającymi bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich wynosi 17 godzin, co odpowiada 1 punktowi ECTS.
2. Bilans nakładu pracy studenta:
udział w wykładach: 10 godzin
udział w seminariach: 15 godzin
udział w konsultacjach: 1 godzina
przygotowanie do seminariów: 2 godziny
przygotowanie do zaliczenia i zaliczenie: 10 + 1 = 11 godzin
Łączny nakład pracy studenta związany z realizacją przedmiotu wynosi 39 godzin, co odpowiada punktowi 1 punktowi ECTS.
3. Nakład pracy związany z prowadzonymi badaniami naukowymi
– nie dotyczy
4. Czas wymagany do przygotowania się i do uczestnictwa w procesie oceniania:
przygotowanie do zaliczenia i zaliczenie: 10+1 = 11 godzin
Łączny nakład pracy studenta związany z przygotowaniem do uczestnictwa w procesie oceniania wynosi 13 godzin co odpowiada 0,5 punktu ECTS
5. Bilans nakładu pracy o charakterze praktycznym:
przygotowanie do seminarium (w zakresie praktycznym): 1 godzina
udział w konsultacjach (w zakresie praktycznym): 1 godzina
Łączny nakład pracy studenta o charakterze praktycznym wynosi 2 godziny, co odpowiada 0,04 punktowi ECTS
6. Bilans nakładu pracy studenta poświęcony zdobywaniu kompetencji społecznych w zakresie seminariów oraz ćwiczeń
Kształcenie w dziedzinie afektywnej poprzez proces samokształcenia:
przygotowanie do seminariów: 1 godzina
Łączny czas pracy studenta potrzebny do zdobywania kompetencji społecznych w zakresie seminariów oraz ćwiczeń wynosi 1 godzina, co odpowiada 0,03 punktowi ECTS
7. Czas wymagany do odbycia obowiązkowej praktyki
nie dotyczy
Learning outcomes - knowledge
(in Polish) W1: Przedstawia zasady postępowania dietetycznego w chorobach skóry (K_W22)
W2: Omawia wybrane zagadnienia z zakresu dietoterapi i dietoprofilaktyki chorób skóry (K_W24.)
W3: Analizuje krytycznie piśmiennictwo naukowe dotyczące postępowania dietetycznego w chorobach skóry(K_W34)
Learning outcomes - skills
(in Polish) U1: Przygotowuje poradę dietetyczną dla pacjentów z chorobami skóry (K_U04)
U2: Analizuje wyniki badań laboratoryjnych do planowania zmian żywieniowych pacjentów z chorobami skóry (K_U10)
U3: Planuje postępowanie dietetyczne dla pacjentów z chorobami skóry (K_ U18)
Learning outcomes - social competencies
(in Polish) K1: współpracuje ze specjalistami innych dziedzin i wspiera ich dla dobra i zdrowia pacjenta (K_ K1)
Teaching methods
(in Polish) Wykład:
wykład informacyjny (konwencjonalny) z prezentacją multimedialną
wykład problemowy
Ćwiczenia:
metoda klasyczna problemowa
dyskusja
Expository teaching methods
- problem-based lecture
Exploratory teaching methods
- practical
Online teaching methods
- content-presentation-oriented methods
Type of course
compulsory course
Prerequisites
(in Polish) Do realizacji opisywanego przedmiotu niezbędne jest posiadanie podstawowych wiadomości z zakresu żywienia człowieka.
Course coordinators
Term 2024/25: | Term 2025/26: |
Additional information
Additional information (registration calendar, class conductors, localization and schedules of classes), might be available in the USOSweb system: