Conducted in
terms:
2022/23, 2023/24, 2024/25
ECTS credits:
unknown
Language:
Polish
Organized by:
Department of Nutrition and Dietetics
(for:
Faculty of Health Sciences)
Clinical Sciences: Diet Therapy (Diet-Supported Treatment) 1800-D2-Dietd-S1
This course has not yet been described...
Total student workload
(in Polish) 1. Nakład pracy związany z zajęciami wymagającymi bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich wynosi:
- udział w wykładach: 15 godzin
- udział w ćwiczeniach: 30 godzin
- konsultacje z nauczycielem akademickim: 1 godzina
- przeprowadzenie egzaminu: 1 godzina
Nakład pracy związany z zajęciami wymagającymi bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich wynosi 47 godziny, co odpowiada 2 punktom ECTS
2. Bilans nakładu pracy studenta:
- udział w wykładach: 15godzin
- udział w ćwiczeniach: 30 godzin
- przygotowanie sprawozdania z ćwiczeń: 5 godzin
- konsultacje z nauczycielem akademickim: 1 godzina
- udział w egzaminie: 1 godzina
Łączny nakład pracy studenta wynosi 52 godzin, co odpowiada 2,7 punktom ECTS
3. Nakład pracy związany z prowadzonymi badaniami naukowymi:
- czytanie wskazanej literatury naukowej: 3 godziny
- udział w ćwiczeniach (z uwzględnieniem wyników opracowań naukowych z zakresu dietetyki klinicznej): 3 godziny
- przygotowanie do egzaminu (z uwzględnieniem opracowań naukowych z zakresu dietetyki klinicznej): 2 godziny
- konsultacje z uwzględnieniem opracowań naukowych z
zakresu dietetyki klinicznej): 0,5 godziny
Łączny nakład pracy studenta związany z prowadzonymi badaniami naukowymi wynosi 8,5 godzin, co odpowiada 0,3 punktu ECTS
4. Czas wymagany do przygotowania się i do uczestnictwa w procesie oceniania:
- przygotowanie do egzaminu + egzamin: 15 godzin, co odpowiada 0,6 punktu ECTS
5. Bilans nakładu pracy studenta o charakterze praktycznym:
- udział w ćwiczeniach: 30 godzin, co odpowiada 1,8 punktowi ECTS
6. Czas wymagany do odbycia obowiązkowej praktyki:
nie dotyczy
Learning outcomes - knowledge
(in Polish) W1: Wskazuje składniki pokarmowe nie tolerowane w danych jednostkach chorobowych; K_W07
W2: Interpretuje zmiany organiczne, czynnościowe i metaboliczne zachodzące w organizmie pod wpływem choroby i towarzyszących jej zaburzeń odżywiania; K_W08
W3: Rozumie podstawy farmakologii i farmakoterapii żywieniowej oraz interakcje leków z żywnością; K_W20
W4: Zna zasady postępowania dietetycznego w danych chorobach w zależności od stopnia ich zaawansowania ; K_W22
Learning outcomes - skills
(in Polish) U1: Potrafi zaplanować i wdrożyć żywienie dostosowane do zaburzeń metabolicznych wywołanych urazem lub chorobą; K_U07
U2: Wykorzystuje wyniki badań laboratoryjnych w planowaniu żywienia; K_U10
U3 Określa wartość odżywczą i energetyczną diet na podstawie tabel wartości odżywczej produktów spożywczych i typowych potraw oraz programów komputerowych; K_U14
Learning outcomes - social competencies
(in Polish) K1: Potrafi formułować opinie dotyczące pacjentów, konsumentów, grup społecznych oraz taktownie i skutecznie zasugerować pacjentowi potrzebę konsultacji medycznej; K_K02
Teaching methods
(in Polish) Wykłady:
wykład informacyjny
wykład problemowy
Ćwiczenia:
dyskusja dydaktyczna
analiza przypadków
metody symulacyjne (studium przypadku)
opracowanie założeń diety leczniczej
planowanie jadłospisów
Prerequisites
(in Polish) Znajomość podstaw: biochemii klinicznej, fizjologii i żywienia człowieka. Znajomość treści z zakresu bromatologii, w tym interakcji leków z żywnością.
Course coordinators
Term 2023/24: | Term 2024/25: | Term 2022/23: |
Additional information
Additional information (registration calendar, class conductors, localization and schedules of classes), might be available in the USOSweb system: