Conducted in
terms:
2022/23, 2023/24, 2024/25
ECTS credits:
unknown
Language:
Polish
Organized by:
Department of Nutrition and Dietetics
(for:
Faculty of Health Sciences)
Food Knowledge: Bromatology and Food-Drug Interactions 1800-D2-Brzl-S1
This course has not yet been described...
Total student workload
(in Polish) 1. Nakład pracy związany z zajęciami wymagającymi bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich wynosi:
- udział w wykładach: 10 godzin
- udział w ćwiczeniach: 25 godzin
- konsultacje z nauczycielem akademickim: 1 godzina
- przeprowadzenie zaliczenia: 1 godzina
Nakład pracy związany z zajęciami wymagającymi bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich wynosi 37 godziny, co odpowiada 1,5 punktom ECTS
2. Bilans nakładu pracy studenta:
- udział w wykładach: 10 godzin
- udział w ćwiczeniach: 25 godzin
- samokształcenie: 10 godzin
- konsultacje z nauczycielem akademickim: 1 godzina
- udział w zaliczeniu: 1 godzina
Łączny nakład pracy studenta wynosi 47 godzin, co odpowiada 1,9 punktom ECTS
3. Nakład pracy związany z prowadzonymi badaniami naukowymi:
- czytanie wskazanej literatury naukowej: 3 godziny
- udział w ćwiczeniach (z uwzględnieniem wyników opracowań naukowych z zakresu nauk o żywności): 3 godziny
- przygotowanie do zaliczenia (z uwzględnieniem opracowań naukowych z zakresu nauk o żywności): 5 godzin
- konsultacje z uwzględnieniem opracowań naukowych z
zakresu nauk o żywności): 0,5 godziny
Łączny nakład pracy studenta związany z prowadzonymi badaniami naukowymi wynosi 11,5 godzin, co odpowiada 0,5 punktom ECTS
4. Czas wymagany do przygotowania się i do uczestnictwa w procesie oceniania:
- przygotowanie do zaliczenia + zaliczenie: 10 godzin, co odpowiada 0,3 punktu ECTS
5. Bilans nakładu pracy studenta o charakterze praktycznym:
- udział w ćwiczeniach: 16 godzi, co odpowiada 0,5 punktu ECTS
6. Czas wymagany do odbycia obowiązkowej praktyki:
nie dotyczy
Learning outcomes - knowledge
(in Polish) W1: Zna charakterystykę biochemiczną i funkcje fizjologiczne białek, tłuszczów, węglowodanów, witamin i hormonów oraz rolę elektrolitów i pierwiastków śladowych; K_W03
W2: Opisuje podstawowe zagadnienia z zakresu jakości i bezpieczeństwa żywności, substancji antyodżywczych i zanieczyszczeń żywności; K_W09
W3: Rozumie podstawy farmakologii i farmakoterapii żywieniowej oraz interakcje leków z żywnością; K_W20
Learning outcomes - skills
(in Polish) U1: Potrafi dokonać oceny jakości; K_U21
U2: Posiada umiejętność prezentowania w formie ustnej; K_U26
U3: Posiada umiejętność przygotowania pisemnego raportu w oparciu o własne działania lub dane źródłowe; K_U27
Learning outcomes - social competencies
(in Polish) K1: Posiada umiejętność stałego dokształcania się; K_K03
K2: Potrafi brać odpowiedzialność za działania własne i właściwie organizować pracę własną; K_K08
K3: Przestrzega zasad bezpieczeństwa i higieny pracy oraz ergonomii; K_K09
Teaching methods
(in Polish) Wykłady:
wykład informacyjny
wykład problemowy
Ćwiczenia:
dyskusja dydaktyczna
praca z rozpiską, praca z tabelami wartości odżywczej
metody obliczeniowe
metody symulacyjne (studium przypadku)
opracowanie planu żywieniowego
Prerequisites
(in Polish) Znajomość podstawowych składników pokarmowych i odżywczych żywności.
Course coordinators
Term 2023/24: | Term 2024/25: | Term 2022/23: |
Additional information
Additional information (registration calendar, class conductors, localization and schedules of classes), might be available in the USOSweb system: