Conducted in
terms:
2022/23, 2023/24, 2024/25, 2025/26
ECTS credits:
unknown
Language:
Polish
Organized by:
Department of Geriatrics
(for:
Faculty of Health Sciences)
Food Knowledge: General and Food Biochemistry 1800-D2-Bnsm-S1
This course has not yet been described...
Total student workload
(in Polish) - udział w wykładach – 25 h
- udział w ćwiczeniach – 25 h
- praca własna studenta - 10 h
Learning outcomes - knowledge
(in Polish) Definiuje podstawowe pojęcia biochemiczne, rozróżnia i wyszukuje reakcje charakterystyczne dla wybranych związków.
Posiada wiedzę dotyczącą budowy i właściwości fizyko-chemicznych wybranych związków z grupy węglowodanów, białek i tłuszczów oraz kwasów nukleinowych.
Zna podstawowe procesy biochemiczne zachodzące w organizmach żywych.
Learning outcomes - skills
(in Polish) Posiada umiejętność wykonywania podstawowych czynności laboratoryjnych (pipetowanie, miareczkowanie, korzystanie z wag analitycznych) oraz obsługi podstawowej aparatury analitycznej. Potrafi wykonywać podstawowe analizy biochemiczne z wykorzystaniem nowoczesnej aparatury.
Podczas pracy laboratoryjnej stosuje zasady bezpieczeństwa i higieny pracy.
Wykazuje się umiejętnością wykrywania i oznaczania związków biologicznie czynnych w materiale biologicznym.
Potrafi pozyskiwać i analizować informacje, wyciągać i formułować prawidłowe wnioski
Learning outcomes - social competencies
(in Polish) Ma świadomość za zespół podczas wykonywania pracy laboratoryjnej. Jest świadomy zagrożeń środowiskowych oraz niebezpieczeństw podczas pracy z odczynnikami chemicznymi i materiałem biologicznym.
Potrafi współpracować w grupie jest zorganizowany i chętnie bierze udział w doświadczeniach laboratoryjnych
Teaching methods
(in Polish) wykład informacyjny (konwencjonalny)
- wykład problemowy
- ćwiczenia laboratoryjne
Observation/demonstration teaching methods
- display
Expository teaching methods
- informative (conventional) lecture
- problem-based lecture
- problem-based lecture
Exploratory teaching methods
- experimental
- laboratory
- seminar
- practical
- laboratory
- seminar
- practical
Online teaching methods
- exchange and discussion methods
- content-presentation-oriented methods
- content-presentation-oriented methods
Type of course
compulsory course
Prerequisites
(in Polish) Znajomość podstaw chemii nieorganicznej i organicznej; znajomość podstawowych technik laboratoryjnych; znajomość podstawowych obliczeń chemicznych
Course coordinators
Term 2024/25: | Term 2023/24: | Term 2022/23: | Term 2025/26: |
Additional information
Additional information (registration calendar, class conductors, localization and schedules of classes), might be available in the USOSweb system: