Conducted in
terms:
2022/23, 2023/24, 2024/25, 2025/26
ECTS credits:
unknown
Language:
Polish
Organized by:
Department of Geriatrics
(for:
Faculty of Health Sciences)
Food Knowledge: Analysis and Evaluation of Food Quality 1800-D2-Anlz-S1
This course has not yet been described...
Term 2024/25:
None |
Total student workload
(in Polish) Bilans nakładu pracy studenta:
1) Godziny realizowane z udziałem nauczycieli:
a. godziny kontaktowe
- udział w ćwiczeniach laboratoryjnych 20 h
- konsultacje 3 h
b. zajęcia realizowane z wykorzystaniem metod i technik kształcenia na odległość
- udział w wykładach 15 h
Razem 38 h
2) Samodzielna praca studenta:
- wybór, opracowanie materiałów do zajęć; powtórzenie wiadomości; opracowanie raportów 20 h
- czytanie literatury; zapoznanie się z instrukcjami do ćwiczeń laboratoryjnych 20 h
Razem 40 h
3) Czas wymagany do przygotowania się do uczestnictwa w procesie oceniania (kolokwium zaliczeniowe)
Razem 10h
Sumarycznie 88 h = 3 punkty ECTS
25-30 h pracy przeciętnego studenta = 1 punkt ECTS
Learning outcomes - knowledge
(in Polish) W1: Posiada ogólne wiadomości dotyczące budowy, właściwości chemicznych wybranych składników odżywczych i nieodżywczych. - K_W03 Opisuje charakterystykę biochemiczną i funkcje fizjologiczne tłuszczów, witamin oraz rolę elektrolitów i pierwiastków śladowych
W2: Zna zasady przygotowywania próbek do analiz (mineralizacja, rozdrabnianie, odwadnianie, ekstrakcja, ważenie), a także wpływ czynników chemicznych, fizycznych i biologicznych na zawartość oznaczanych składników w badanej żywności. - K_W04 Opisuje zagadnienia z zakresu chemii ogólnej i żywności;
W3: Zna podstawowe metody statystyczne opracowywania wyników pomiarów; podstawy absorpcjometrii, budowę i zasadę działania spektrofotometru.
W4: Klasyfikuje metody analizy objętościowej, zna zasadę poszczególnych metod miareczkowych służących do oceny jakości produktów spożywczych (metoda Mohra, Volharda, Hanusa, oznaczanie kwasowości tłuszczów).
W3:W4 - K_W09 Opisuje zagadnienia z zakresu jakości i bezpieczeństwa żywności, substancji antyodżywczych i zanieczyszczeń żywności
W5: Odnosi uzyskane wyniki działań eksperymentalnych do danych literaturowych, tabel wartości odżywczych. – K_W30 Omawia polskie i europejskie ustawodawstwo żywnościowo-żywieniowe; K_W34 Analizuje krytycznie piśmiennictwo naukowe
Learning outcomes - skills
(in Polish) U1: Stosuje zasady przygotowywania próbek do analiz (rozdrabnianie, odwadnianie, ekstrakcja, ważenie).
U2: Stosuje zasady bezpieczniej i higienicznej pracy w laboratorium.
U3: Posługuje się sprzętem laboratoryjnym (spektrofotometr, biureta, pipeta automatyczna/szklana, wytrząsarka, waga analityczna/techniczna, system oczyszczania wody) w celu ilościowego oznaczenia wybranych witamin, prowitamin (witamina C, β-karoten), składników mineralnych (żelazo) w produktach spożywczych (sok z kiszonej kapusty, sok z cytryny, marchew, kakao).
U4: Stosuje wybrane metody miareczkowe służące ocenie jakości produktów spożywczych (takie jak: metoda Volharda, Hanusa, oznaczanie kwasowości tłuszczów) do oznaczeń chlorków w serze, określenia stopnia nienasycenia lub świeżości tłuszczów.
U1:U4 - K_U21 Ocenia jakość i bezpieczeństwo żywności; K_U24 Przestrzega zasad bezpieczeństwa i higieny pracy oraz ergonomii; K_U26 Prezentuje w formie ustnej wyniki własnych działań i przemyśleń;
U5: Sporządza pisemny raport z każdego przeprowadzonego ćwiczenia zawierający uzyskane dane eksperymentalne, obliczenia, wnioski - K_U22 Posiada umiejętność obsługi komputera oraz pozyskiwania i gromadzenia danych związanych z wykonywanym zawodem oraz przygotowywaniem prezentacji;
K_U27 Przygotowuje pisemne raporty w oparciu o własne działania lub dane źródłowe;
Learning outcomes - social competencies
(in Polish) K1: pracuje w grupie/zespole dwuosobowym z poszanowaniem innych, dokonuje podziału zadań w zespole w celu bezpiecznej i efektywnej realizacji programu zajęć, wymienia się swoimi spostrzeżeniami, wiedzą z innymi uczestnikami ćwiczeń - K_K03 Stawia dobro pacjenta oraz grup społecznych na pierwszym miejscu i okazuje szacunek wobec pacjenta (klienta) i grup społecznych
Teaching methods
(in Polish) - Wykład
- Ćwiczenia laboratoryjne
Observation/demonstration teaching methods
- display
Expository teaching methods
- problem-based lecture
- informative (conventional) lecture
- informative (conventional) lecture
Exploratory teaching methods
- laboratory
- practical
- presentation of a paper
- practical
- presentation of a paper
Online teaching methods
- content-presentation-oriented methods
- exchange and discussion methods
- exchange and discussion methods
Type of course
compulsory course
Prerequisites
(in Polish) Student powinien posiadać wiadomości z zakresu biologii, chemii, matematyki i fizyki, przewidziane w programie szkoły średniej.
Course coordinators
Term 2024/25: | Term 2023/24: | Term 2025/26: | Term 2022/23: |
Bibliography
Term 2024/25:
None |
Additional information
Additional information (registration calendar, class conductors, localization and schedules of classes), might be available in the USOSweb system: