Conducted in
terms:
2022/23, 2023/24, 2024/25, 2025/26
ECTS credits:
unknown
Language:
Polish
Organized by:
Department of Nutrition and Dietetics
(for:
Faculty of Health Sciences)
Clinical Sciences: Alternative Diets 1800-D2-Altdt-S1
This course has not yet been described...
Total student workload
(in Polish) 1. Nakład pracy związany z zajęciami wymagającymi bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich wynosi
- udział w wykładach: 10 godzin
- udział w ćwiczeniach: 10 godzin
- konsultacje: 2 godziny
- przeprowadzenie zaliczeń teoretycznych: 2 godziny
Nakład pracy związany z zajęciami wymagającymi bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich wynosi 24 godz., co odpowiada 1 punktowi ECTS.
2. Bilans nakładu pracy studenta:
- udział w wykładach: 10 godzin
- udział w ćwiczeniach: 10 godzin
- samokształcenie/ e-learning: 5 godzin
- przygotowanie do ćwiczeń: 2 godziny
- opracowanie sprawozdań z ćwiczeń: 5 godzin
- czytanie wskazanej literatury: 5 godzin
- konsultacje: 2 godziny
- przygotowanie do zaliczenia: 5 godzin
Łączny nakład pracy studenta wynosi 44 godziny, co odpowiada 1,76 punktom ECTS
3. Nakład pracy związany z prowadzonymi badaniami naukowymi:
- czytanie wskazanej literatury naukowej: 3 godz.
- udział w wykładach (z uwzględnieniem wyników badań oraz opracowań naukowych z zakresu diet alternatywnych): 5 godz.
- udział w ćwiczeniach (z uwzględnieniem wyników opracowań naukowych z zakresu diet alternatywnych): 2 godz.
- przygotowanie do zaliczenia (z uwzględnieniem opracowań naukowych z zakresu diet alternatywnych): 5 godz.
- konsultacje (z uwzględnieniem opracowań naukowych z
zakresu diet alternatywnych): 0,5 godz.
Łączny nakład pracy studenta związany z prowadzonymi badaniami naukowymi wynosi 15,5 godziny, co odpowiada 0,62 punktu ECTS
4. Czas wymagany do przygotowania się i do uczestnictwa w procesie oceniania:
- przygotowanie do zaliczenia: 5 godzin (0,2 punktu ECTS)
5. Bilans nakładu pracy studenta o charakterze praktycznym:
- udział w ćwiczeniach (w tym zaliczenie praktyczne): 11 godzin
Łączny nakład pracy studenta o charakterze praktycznym wynosi 25 godzin, co odpowiada 0,44 punktu ECTS
6. Czas wymagany do odbycia obowiązkowej praktyki:
nie dotyczy
Learning outcomes - knowledge
(in Polish) W1: Wskazuje składniki pokarmowe nie tolerowane w danych jednostkach chorobowych (K_W07).
W2: Charakteryzuje zasady dietetyki i promocji zdrowia opartej na faktach (K_W33).
W3: Analizuje krytycznie piśmiennictwo naukowe (K_W34).
Learning outcomes - skills
(in Polish) U1: Udziela porady w zakresie trybu życia, diety i aktywności fizycznej; formułuje opinie dotyczące pacjentów, konsumentów, grup społecznych oraz taktownie i skutecznie sugeruje pacjentowi potrzebę konsultacji medycznej (K_U02)
U2: Oblicza indywidualne zapotrzebowanie na energię oraz makro- i mikroskładniki odżywcze (K_U13).
U3: Planuje i wdraża odpowiednie postępowanie żywieniowe w celu zapobiegania chorobom dietozależnym (K_U19).
U4: Przygotowuje pisemne raporty w oparciu o własne działania lub dane
źródłowe (K_U27).
K_U28 Posługuje się zasadami dietetyki i promocji zdrowia opartej na faktach
Learning outcomes - social competencies
(in Polish) K1: Stawia dobro pacjenta oraz grup społecznych na pierwszym miejscu i okazuje szacunek wobec pacjenta (klienta) i grup społecznych (K_K03).
K2: Przestrzega praw pacjenta, w tym prawa do informacji dotyczącej proponowanego postępowania dietetycznego oraz jego możliwych następstw i ograniczeń (K_K04).
Teaching methods
(in Polish) Wykłady: informacyjny z prezentacją multimedialną
Ćwiczenia: zadanie praktyczne mające na celu ułożenie jadłospisu dla pacjenta
Inne: konsultacje
Expository teaching methods
- informative (conventional) lecture
Exploratory teaching methods
- project work
- practical
- practical
Type of course
compulsory course
Prerequisites
(in Polish) Student zna podstawy żywienia człowieka, podstawy dietetyki i podstawy fizjologii.
Course coordinators
Term 2023/24: | Term 2024/25: | Term 2025/26: | Term 2022/23: |
Bibliography
Term 2023/24:
None |
Additional information
Additional information (registration calendar, class conductors, localization and schedules of classes), might be available in the USOSweb system: